Dordts Geboren nr. 06

Stamboomonderzoek en DNA
In de meeste stambomen of kwartierstaten word je wel geconfronteerd met kinderen waarvan de vader niet bekend is. Dat overkwam ook de Dordtse familie Eijgenraam. Een verslag van een verbluffend DNA-onderzoek.

De invloed en de grenzen der vermakelijkheden voor de Jeugd
Eén van onze lezers vond op zijn zolder een in 1815 uitgegeven boekje dat door de president van de Regenten van de N.H. Diakonie wegens “betoonden ijver en zedig gedrag” als prijs werd gegeven aan Willempje Lipjes. Maar wie was Willempje Lipjes precies?

Twee verkeersongevallen in de Krispijntunnel op zaterdag 20 augustus 1949
Rijdt u ook wel eens op de fiets door de Krispijntunnel en moppert u dan op voetgangers die u gevaarlijk ‘voor de wielen’ lopen? Abonneer ze op dit tijdschrift, dan begrijpen ze misschien waarom er een voetgangerstunnel is aangelegd…

Genealogie Schouten: 'Van Methler tot Dordt’ (deel 2) 
Het tweede deel van de Dordtse tak Schouten, een familie die oorspronkelijk uit Methler in Westfalen komt.

Je verborgen verleden
Verborgen verleden is een Nederlandse documentaireserie van de NTR die wordt uitgezonden op NPO 2. Bekijk deze serie eens  door de ogen van de Dordtse historicus Henk ’t Jong.  

Vondelingen in Dordrecht
Erica van Dooremalen vond (in figuurlijke zin) een aantal Dordtse vondelingen die namen kregen zoals Stek en Van de Munt, naar de locaties waar de kinderen werden achtergelaten. Hun nakomelingen ‘vonden’ elkaar ook…

Een dagje Hoek van Holland van de familie Sijssens uit Dordrecht  
We gaan een dagje naar het strand in 1928 en we nemen mee…

De architect Huibert Willem Veth
De Dordtse architect Huibert Willem Veth heeft in de 19e eeuw nadrukkelijk zijn sporen nagelaten, want er zijn nauwelijks door hem ontworpen huizen en gebouwen te vinden die niet op de monumentenlijst terecht zijn gekomen.

“Kwartet!”
Veertig jaar geleden kwam er een Dordts kwartetspel uit met daarop een twaalftal figuren, die het straatleven van Dordrecht rond de wisseling van de 19e met de 20e eeuw van kleur hebben voorzien. In deze aflevering van “Kwartet” maakt u kennis met straatmuzikant Joost de Fiedel. Wie verschool zich achter deze bijnaam?

Lezers schrijven 
Heeft u iets te vragen of met ons te delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parenteel van Heijliger Nodelijk (deel 3)
Het derde deel van het parenteel van Heijliger Nodelijk.

Dordts leven in de middeleeuwen
Dankzij het feit dat Harry Aardoom stelselmatig processen verbaal doorleest die in de late middeleeuwen tegen de ‘gewone’ burgers werden gevoerd, krijgen we een steeds beter zicht op het leven zoals zich dat binnen de Dordtse stadsmuren afspeelde.

Een uithuisplaatsing in de 18e eeuw
In de 18e eeuw waren er geen instanties zoals Jeugdzorg die ingrepen wanneer ouders hun kinderen niet verzorgden. Maar er kwamen wel degelijk uithuisplaatsingen voor.

Een stadswandeling op het Nieuwe Werck in 1672
We gaan flink terug in de tijd en maken in 1672 met u een wandeling in het havengebied. Zo nu en dan kloppen we aan bij een huis om te zien wie opendoet en wat hij of zij te vertellen heeft. We kunnen u verzekeren dat dit de échte bewoners uit dat jaar zijn….

Familieplaatje  
Zomaar een familiefoto. Wie staan er op? Wat hebben ze ons te vertellen?

Cursusprogramma Augustijnenhof najaar 2018  

Categorie: Archief: Dordts Geboren (2016-2019)
Bestandsgrootte: 4.51 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: juni 2018

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!