Familiegeschiedenis

 

In 2018 is het Augustijnenhof gestart met het Dordts Centrum voor Familiegeschiedenis.

Het verleden van de inwoners van Dordrecht is terug te vinden in een buitengewoon rijk gevuld archief. Ruim 10 kilometer aan archieven om precies te zijn. Dat is een historisch doolhof, waar het Augustijnenhof stamboomonderzoekers doorheen kan helpen. Bent u vastgelopen met uw onderzoek? Of bent u op zoek naar secundaire archiefbronnen waar u nog nooit eerder aan hebt gedacht? Het Augustijnenhof kan u helpen, vooral vanuit haar expertise met historisch huizenonderzoek waarbij allerlei archiefbronnen de revue passeren, waar je zelfs als gevorderd genealoog niet zo snel aan denkt. Bronnen die verder terug gaan dan doop- trouw- en begraafregisters.

Hulp voor beginnende onderzoekers

Wilt u graag beginnen met onderzoek naar uw voorouders, maar weet u niet hoe dit moet worden aangepakt? Dan is het goed om onze cursus Genealogie voor Beginners te volgen die jaarlijks door het Augustijnenhof wordt georganiseerd.

U zult ervaren dat er tegenwoordig veel onderzoek via het internet kan worden gedaan. Veel bronnen zijn inmiddels gedigitaliseerd, maar dat heeft helaas ook nadelen. Voorheen moest u daadwerkelijk ‘het archief in’, waar u zich kon laten bijstaan door het personeel of waar u andere genealogen in de studiezaal om raad kon vragen. Achter uw computer thuis kan dit echter een eenzaam avontuur zijn, want er wordt verwacht dat u volkomen self-supporting bent.

Tot op zekere hoogte lukt dat vaak wel, zeker wanneer u zich aansluit bij een genealogische vereniging of wanneer u genealogische bijeenkomsten bezoekt waar u gelijkgestemden kunt ontmoeten. Zo organiseert het Regionaal Archief Dordrecht regelmatig bijeenkomsten waar u veel kunt opsteken.

Genealogische Inloopdag

Het Augustijnenhof heeft iedere donderdag een genealogische 'inloopdag' van 11.00 tot 16.00 uur. Bent u pas gestart en ziet u door de (stam)bomen het bos niet meer? Of bent u al even bezig, maar bent u vastgelopen met uw onderzoek? Wilt u met iemand sparren, die dezelfde weg heeft bewandeld? Dan staan we voor u klaar. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Het is niet zo dat wij tijdens deze inloopdagen het onderzoek voor u gaan uitvoeren. Wel proberen we u direct met tips en andere hulpmiddelen weer op weg te helpen.

Wilt u liever op een andere dag langskomen of heeft u als gevorderd onderzoeker specifieke vragen over Dordtse secundaire bronnen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderzoek laten uitvoeren

Bent u zelf niet in de gelegenheid om naar Dordrecht te komen voor archiefonderzoek? Moet er een akte in het Regionaal Archief Dordrecht worden opgevraagd en gefotografeerd? Wilt u een archiefstuk laten transcriberen? Moet er een voorouderlijke woning worden getraceerd? Of moet er een ander genealogisch vraagstuk worden opgelost?

Ook in deze gevallen staat het Augustijnenhof voor u klaar. We rekenen voor deze opdrachten een tarief van € 25,00 per uur.

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!