Arij Boogerman lezing 2023

Mpho Tutu van Furth

Vrijdag 26 mei 2023 in de Augustijnenkerk
19.30 - 22.00 uur
 
 

U kunt deze avond luisteren naar de wereldwijd bekende spreekster: Mpho Tutu van Furth. Zij is de dochter van de drager van de Nobelprijs voor de Vrede en wereldberoemde Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu. De aanleiding om haar uit te nodigen om naar Dordrecht te komen is niet los te zien van het onderzoek naar het koloniaal verleden van Dordrecht. Rowan van der Stelt, Sidney Breidel en Jan Willem Boezeman zijn de drijvende krachten achter dit onderzoek. In juni wordt het resultaat van deze diepgravende historische speurtocht in boekvorm uitgegeven.

De meningen over de noodzaak van zo’n onderzoek lopen sterk uiteen en krijgen al snel een politieke lading door de discussie over ‘excuses’. Op dat pad willen de onderzoekers en ook de Augustijnenhof zich niet begeven. Maar voor het moment dat het eindresultaat wordt gepresenteerd gaan we luisteren naar de boodschap van Mpho Tutu van Furth. Samen met haar vader heeft zij veel onderzoek gedaan naar de impact van de donkere periode van apartheid voor de Zuid-Afrikanen.

Ras optimist Desmond Tutu zette zich samen met zijn dochter met hart en ziel in voor een morele beweging die een einde maakte aan de apartheid in Zuid-Afrika en zochten naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe kun je zo hoopvol zijn na getuige te zijn geweest van zoveel kwaad?’ ‘Waarom ben je er zo zeker van dat goedheid uiteindelijk zal zegevieren?’ ‘Hoe vergeef je degene die jou iets heeft aangedaan?’ ‘Hoe heel je wat je een ander hebt aangedaan?’ ‘Hoe vraag je om vergiffenis en hoe vergeef je uiteindelijk jezelf?’ Vader en dochter Tutu schreven er samen een prachtig boek over.

De overwegingen die Mpho Tutu van Furth zal uitspreken kunnen niet los gezien worden van de vergelijkbare discussie over ons koloniaal verleden. Juist om die reden komt zij naar Dordrecht: wat kunnen we leren van de afschaffing van apartheid en de daaropvolgende werkzaamheden van de Verzoeningscommissie onder leiding van Desmond Tutu, wanneer we het gesprek aangaan over ons koloniaal verleden. Een mooiere opstap naar afronding van het onderzoek kunnen we ons niet voorstellen.

Op deze manier naar onze geschiedenis kijken past helemaal in de manier van denken en werken van Arij Boogerman. De avond krijgt nog een extra accent omdat hij samen met zijn vrouw Adrie een warme band hebben gehad met Zuid-Afrika. Ze hebben er meerdere reizen heen gemaakt en hebben er veel vrienden gemaakt. De toespraak zal muzikaal worden omlijst door een koor. Welk koor is op dit moment nog niet bekend.


Ja, ik meld mij aan voor deze lezing!

Toegangsprijs: € 10,- per persoon.

Vrienden van de Augustijnenhof kunnen deze lezing kosteloos bijwonen. 

  

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!