Cursusaanbod voorjaar 2019

In het voorjaar van 2019 organiseert het Augustijnenhof opnieuw een reeks cursussen en workshops voor genealogen en andere onderzoekers:

Workshop Kadaster Archiefviewer

In februari 2019

Met de Kadaster Archiefviewer kunt u kadastraal archiefonderzoek doen in geheel Nederland. Vrienden van het Augustijnenhof en/of deelnemers van deze workshop kunnen dankzij een arrangement met het Kadaster exclusief toegang tot Kadaster Archiefviewer krijgen in onze locatie op Hof 15. Deze applicatie geeft toegang tot scans van archiefstukken, waarmee u de geschiedenis van een bepaald perceel kunt volgen vanaf 1832, het begin van het kadaster, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. 

In de workshop Kadaster Archiefviewer krijgt u de basiskennis die nodig is om kadastraal archiefonderzoek te kunnen doen.

Meer informatie en aanmelding hier.

Genealogie (stamboomonderzoek) voor Beginners

In maart 2019

Wilt u beginnen met onderzoek naar uw voorouders? Dan is het goed om de cursus Genealogie voor Beginners te volgen.

In vier dagdelen wordt uitgelegd hoe u het onderzoek kunt starten en wat u kunt doen om meer te weten te komen over uw voorouders. Welke sporen hebben zij in de archieven achtergelaten? We maken u duidelijk welke archiefbronnen u kunt gebruiken, zoals de burgerlijke stand, kerkelijke registers, het bevolkingsregister, notariële archieven en meer.

Daarnaast is er ruim aandacht voor de mogelijkheden die internet te bieden heeft voor genealogisch onderzoek en de wijze waarop u de gevonden gegevens in speciaal daarvoor ontwikkelde computer-programma’s kunt vastleggen.

Meer informatie en aanmelding hier. 

Digitaal Zoeken

In maart 2019

Met de klassikale workshops Digitaal Zoeken leert u vaardigheden om gericht te zoeken op het Internet. Voor digitale mogelijkheden bij historisch en genealogisch onderzoek, schenken we o.a. aandacht aan bronnen op de site van het Regionaal Archief Dordrecht; de site DordtenaZoeker en het Intranet van het Augustijnenhof.

Meer informatie en aanmelding hier.

Waar woonden mijn voorouders?

In april 2019

Vooral genealogen zullen zich regelmatig afvragen waar precies in Dordrecht hun voorouders hebben gewoond. Hoe vertaal je dat oude adres naar de huidige locatie? En staat het vroegere huis van mijn familie er misschien nog?

In de workshops Waar woonden mijn voorouders leert u welke historische bronnen er zijn en hoe deze kunnen worden geraadpleegd. Denk daarbij aan vroegere bevolkingsregisters, het kadaster en talloze belasting- of verpondingsregisters.

Meer informatie en aanmelding hier.

Oud Schrift voor Beginners

In mei 2019

Bent u ook zo ver gekomen met uw stamboomonderzoek zonder dat u één letter oud schrift hoefde te lezen? Wanneer u nog verder terug in het verleden wilt is het moment aangebroken dat u zich daadwerkelijk moet bekwamen in het lezen van oude archiefbronnen. Dat kan in onze workshops Oud Schrift voor Beginners.

We gaan met elkaar ouderwets klassikaal oefenen, zodat u spelenderwijs kennis maakt met oude handschriften en archiefbronnen. U leert de losse letters en cijfers herkennen, evenals de toen gebruikelijke afkortingen, en bekwaamt zich met afzonderlijke woorden in verschillende moeilijkheidsgraden. Ook wordt geoefend met complete teksten.

Meer informatie en aanmelding hier.

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Bezoekadres

Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 647 48 88