Dordtse Gevelwanden - Beschermd stadsgezicht in Dordrecht

Een onmisbare publicatie over de Dordtse bouwhistorie - nu te koop in het Augustijnenhof!

 

Klik op de plaatjes voor een korte impressie

Nu verkrijgbaar in het Augstijnenhof: een nieuw boek uit met daarin zo'n 200 bijzondere gevelwandtekeningen uit de jaren 60 en 70.

Bekijk de reportage die RTV Dordrecht maakte over dit boek hier (YouTube).

Ambtenaren van de toenmalige afdeling Dienst Openbare Werken en Stadsontwikkeling begonnen eind jaren ’60 met het maken van tekeningen van Dordtse gevelwanden. Na de grote stadssanering was er behoefte aan behoud en renovatie; van fragmentatie naar een integrale aanpak. De tekeningen dienden niet alleen om zaken ter discussie te stellen en vast te leggen, maar ook als communicatiemiddel met deskundigen, politiek, bewoners, bedrijven, etc.

Deze tekeningen hebben een rol gespeeld bij de aanwijzing van het van rijkswege ingevoerd beschermd stadsgezicht, een onderdeel van de Monumentenwet 1988.

De gevelwandtekeningen bevonden zich in de beeldcollectie van het Vakteam Erfgoed en werden later gedeponeerd bij het Regionaal Archief Dordrecht. Ze kunnen nu als belangrijk bouwhistorisch materiaal worden gezien. De originele tekeningen zijn gemaakt op calqueerpapier, een lichtdoorlatende papiersoort waar blauwdrukken van konden worden gemaakt. Er is tot in detail op te zien hoe de gevelwanden er in die tijd uit zagen.

Interessant is om de tekeningen te vergelijken met de hedendaagse situatie. Waar sprake is van grote veranderingen, is dit zoveel als mogelijk in beeld gebracht met foto’s van de huidige situatie. Je blijft ernaar kijken!

Het boek bevat een register met straatnamen en huisnummers, zodat u kunt zien of ook uw straat is getekend. Een overzicht van de adressen kunt u hier inzien.

Het boek is verkrijgbaar in het Augustijnenhof (Hof 15) of bij de Dordtse boekwinkels (Vos & van der Leer, De Bengel, Dekkers en Bruna Sterrenburg). Wilt u het boek liever online bestellen en thuis gestuurd krijgen? Gebruik dan het onderstaande bestelformulier.

 

  Titel Dordtse Gevelwanden - Beschermd Stadsgezicht in Dordrecht 
  Uitgever Stichting Illustre Dordracum
  ISBN/EAN 978-90-820342-7-1
  NUR 693 Regionale stadsgeschiedenis
  Pagina's 130
  Redactie Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof
  Tekst Angenetha Balm en Jan Willem Boezeman
  Prijs € 14,95

 

Let op! U betaalt € 4,20 verzendkosten wanneer u het boek laat thuisbezorgen.

Ik wil het boek laten thuisbezorgen

  

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Bezoekadres

Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 647 48 88