Dordts Centrum voor Familiegeschiedenis

 

Het Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof start in juli 2018 met het Dordts Centrum voor Familiegeschiedenis.

Naast het historische huizenonderzoek willen we hiermee meer aandacht schenken aan het genealogisch onderzoek. Binnen ons netwerk ligt namelijk een enorme hoeveelheid aan kennis en ervaring opgeslagen, wat we graag met andere onderzoekers willen delen.

Wat we gaan doen
Het verleden van de inwoners van onze stad is terug te vinden in een rijk gevuld Dordts archief. Ruim 10 kilometer aan archieven om precies te zijn! Dit is een historisch doolhof waar het Augustijnenhof meent de stamboomonderzoekers te kunnen helpen.

Bent u vastgelopen met uw familie stamboom? Of wilt u een saaie reeks namen en data aankleden tot een levendige familiegeschiedenis, die leest als een spannend boek? Het Augustijnenhof kan u verder helpen.

Hulp voor beginnende onderzoekers
Wilt u graag beginnen met onderzoek naar uw voorouders, maar weet u niet hoe dit moet worden aangepakt? Dan is het goed om onze cursus Genealogie voor Beginners te volgen. Meer informatie.

U zult ervaren dat er tegenwoordig veel onderzoek via het internet kan worden gedaan. Veel bronnen zijn inmiddels gedigitaliseerd, maar dat heeft helaas ook nadelen.

Voorheen moest u daadwerkelijk ‘het archief in’, waar u zich kon laten bijstaan door het personeel of waar u andere genealogen in de studiezaal om raad kon vragen. Achter uw computer thuis kan dit echter een eenzaam avontuur zijn, want er wordt verwacht dat u volkomen self-supporting bent.

Tot op zekere hoogte lukt dat vaak wel, zeker wanneer u zich aansluit bij een genealogische vereniging of wanneer u genealogische bijeenkomsten bezoekt waar u gelijkgestemden kunt ontmoeten. Zo organiseert het Regionaal Archief Dordrecht regelmatig bijeenkomsten waar u veel kunt opsteken.

De genealogische informatiedagen van het Augustijnenhof
Het Augustijnenhof start vanaf donderdag 12 juli 2018 een wekelijkse inloopdag voor genealogen. Bent u pas gestart en ziet u door de (stam)bomen het bos niet meer? Of bent u al even bezig, maar bent u vastgelopen met uw onderzoek? Wilt u met iemand sparren, die dezelfde weg heeft bewandeld? Dan staan we voor u klaar. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Het is niet zo dat wij tijdens deze inloopdagen het onderzoek voor u gaan doen. Wel proberen we u direct met tips en andere hulpmiddelen weer op weg te helpen.

Wilt u op een andere dag langskomen of heeft u als gevorderd onderzoeker specifieke vragen over Dordtse secundaire bronnen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderzoek laten uitvoeren
Bent u zelf niet in de gelegenheid om naar Dordrecht te komen voor archiefonderzoek? Moet er een akte in het Regionaal Archief Dordrecht worden opgevraagd en gefotografeerd? Wilt u een archiefstuk laten transcriberen? Moet er een voorouderlijke woning worden getraceerd? Of moet er een ander genealogisch vraagstuk worden opgelost?

Ook in deze gevallen staat het Augustijnenhof voor u klaar. We rekenen voor deze opdrachten een tarief van € 25,00 per uur.

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Bezoekadres

Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon
(078) 647 48 88