Dordrecht Monumenteel nr 54

Bedelen in vroeger tijd
Het leven van een bedelaar ging in de 18e eeuw niet over rozen, zoals blijkt uit een rechtszaak uit 1773.

De sloop van de Pelserbrug
In 1869 neemt de gemeenteraad het besluit om de Pelserbrug af te breken en geen noodloopbrug aan te brengen. De buurtbewoners komen in verzet.

Waar twee kijven…
In 1693 werd op verzoek van Aert Pel de scheiding uitgesproken van zijn huwelijk met Elsje Willems, van wie volgens Aert niet veel deugde. Was Aert Pel zelf wel zo’n brave huisvader?

Lezersprijsvraag!
Jarenlang stond het huis van Sint Nicolaas in de Nieuwstraat. Vanwege het Filmhuis verhuisde de Goedheiligman naar Voorstraat 142-144. Drie maal raden wie er binnenkort weer op straat staat. Maar we hebben het échte Sinterklaashuis gevonden. Nu de lezers nog!

Column van Harry Aardoom
In zijn vaste column zien we weer zaken de revue passeren uit het gewone Dordtse leven in de 15e eeuw. Nou ja, noem het maar ‘gewoon’ dat in oktober 1456 Philips de Goede, hertog van Bourgondië, in Dordrecht op bezoek komt…

De leukste winkelstraat van Dordrecht: Vriesestraat 75
De werkgroep bedrijfsgeschiedenis van Dordrecht Monumenteel doet er alles aan om de Vriesestraat ook in historisch opzicht de leukste winkelstraat van Dordrecht te laten zijn.

Terug in de familie: Grootmoeders secretaire
Hij was even uitgeleend… Het verhaal van een secretaire die na 50 jaar weer ‘terug in de familie’ kwam.

Scheepswerf "Dordrecht"
De eerste bouwpercelen op de nieuwe stadsuitbreiding ‘Stadswerven’ op De Staart worden nu uitgegeven. De naam Stadswerven verwijst naar de scheepswerven die daar gevestigd waren. Een bijdrage van onze werkgroep bedrijfsgeschiedenis.

“Ze zou wel”…
In juni 1460 stond Andries Andriessoon voor het Dordtse Gerecht omdat hij werd verdacht van verkrachting. Opmerkelijk is dat zowel Andries als de ouders van het meisje werden veroordeeld. En weer werd de stadsmuur een aantal stenen hoger…

Het Hof van Nederland
Het is u vast niet ontgaan dat er in Dordrecht een stevige discussie gaande is over de toekomstige naam van het Hofcomplex, dat in 2015 een gecombineerde functie als museum en archief krijgt.

Enquête naamgeving ‘Hof van Nederland’
Dordrecht Monumenteel heeft de mening van het publiek gevraagd over de nieuwe naam van het Hofcomplex. Hoe denken de Dordtenaren hier over?

Voorkeur naam ‘Museum Augustijnenhof’
Een reactie van Herman van Duinen op het bericht dat de gemeenteraad de naam ‘Hof van Nederland’ afwijst.

Verhalen van Dordrecht
De nieuwste uitgave in deze reeks heet Verborgen schatten van het Statenplein, ontstaan en ondergang van een middeleeuwse arbeiderswijk. Heeft u het al gekocht?

Het werk van Louis Akkermans (deel 2)
In 1999 overleed de Dordtse reclametekenaar Louis Akkermans die een omvangrijk en voor de Dordtse geschiedenis belangrijk archief heeft nagelaten. Deel 2 van werk uit zijn repertoire.

Reacties van onze lezers
Het mooie van ons digitaal tijdschrift is dat al onze vanaf 2004 verschenen exemplaren op Internet te vinden en dat alles wat is gepubliceerd razendsnel via Google te vinden is. Dat maakt dat er soms na jaren nog reacties komen waar de redactie blij mee is!

Johannes Rutten; een levenslang observeren
Dankzij de kunstschilder en tekenmeester Johannes Rutten beschikken we over talloze schitterende tekeningen van Dordtse huizen, straten, stadspoorten en stadsgezichten uit de 19e eeuw. Voor historisch huizenonderzoek is de collectie Rutten van onschatbare waarde.

De Monumentenlijst
Wijnstraat 239, bekend als de Twentsche Bank, is oorspronkelijk gebouwd als Bankiershuis Stoop. Onlangs doken er in een depôt van Stichting Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO twee glas-in-lood ramen op die Stoop bij de bouw in 1905 in dit pand heeft laten plaatsen.

Waar is ons gestolen monumentenschildje?
Jazeker, een cultuurbarbaar heeft één van onze monumentenschildjes gestolen! We weten dat ze mooi zijn maar een collectors item? De QR-code op dit schildje gaat ons helpen om de dief tot inkeer te brengen, wedden?

Wall Street in Dordrecht
New York en Dordrecht hebben meer gemeen dan u denkt…

Een cold case uit 1782 (deel 3)
Deel 3 van dit onderzoek. We zoeken het lijk van een vermoorde Dordtenaar. We zoeken de moordenaar. We zoeken de plaats van het delict. We zoeken een motief. We zoeken alles wat kan bijdragen tot de oplossing van deze zaak, zelfs na 233 jaar…

De Eigen Haard
De Eigen Haard is een straat in de 19e eeuwse schil. Hoe is het deze straat in de 130 jaar dat ze bestaat vergaan?

Gildebroeders Van der Pijpen
Aan bouwmeester Maarten van der Pijpen heeft Dordrecht het Maartensgat te danken en Maassluis haar Groote Kerk. Ook zijn twee broers hebben interessante sporen nagelaten. Jean van Wageningen onderzocht de 17e-eeuwse activiteiten van deze ‘Gildebroeders’.

Theehandel Bonten 1820 - 1963
Onze actieve werkgroep Bedrijfsgeschiedenis vraagt dit keer uw aandacht voor de Theehandel Bonten, die maar liefst 143 jaar heeft bestaan. Menig lezer zal zich deze sfeervolle winkel herinneren.

Beginnersperikelen bij het Regionaal Archief
Vol goede moed is het personeel van de het Regionaal Archief op de nieuwe locatie begonnen met een nieuwe werkwijze en vol verwachting is zijn de archiefbezoekers hierin meegegaan. Conclusie na een maand: …het kan beter.

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 3.87 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2015

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!