Dordrecht Monumenteel nr 60

Wat gebeurt er in het Augustijnenhof?
Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof is nu negen maanden open en het bruist van de activiteiten. Wat is er gedaan? Wat staat er op stapel? Een overzicht.
 
Villa Flava
Aan de Johan de Wittstraat, op de hoek van de Koningin Wilhelminastraat, stond tot 1962 een prachtige villa genaamd Flava, van 1937 tot 1950 de ambtswoning van burgemeester Bleeker. De geschiedenis van een verdwenen villa.
 
Wanneer komt de klok naar beneden?
Nadat is voorkomen dat de windvaan van de Groothoofdspoort op de hoofden van onze lezers terecht kwam, luiden wij nogmaals de noodklok over de klok van de Waalse Kerk, die nog steeds diezelfde hoofden van onze lezers bedreigt. Wij zijn namelijk zuinig op onze lezers...
 
Een herinnering aan het soephuis aan de Vest
Henny van Voorden herinnert zich het soephuis van zijn grootouders aan de Vest maar al te goed. Opa wilde daar zelfs soep van hém koken!...
 
Portret zoekt familie
Henrieke Zenunllari wil de vrouw op de portretfoto, die zij in een kringloopwinkel kocht, haar naam teruggeven. Wie kan haar helpen?
 
De Berckepoort, het Dordtse Prinsenhof
Niet het augustijnenklooster, maar De Berckepoort was het verblijf van Prins Willem van Oranje, ‘t logement Zijnder Ex(cellenti)e’. Daarmee is de Berckepoort één van de belangrijkste gebouwen van Dordrecht.
 
Hofperikelen II - De poort van het Oude Vrouwenhuis
Naast de Statenschool in de Hofstraat staat de poort van het Oude Vrouwenhuis. Hoe komt de poort daar en waar is het Oude Vrouwenhuis gebleven?
 
De Weide van de Weeskinderen
Bert van Loon neemt u mee buiten de grenzen van Vest en Spuihaven, want ook daar is historie geschreven. We gaan naar de Weeskinderendijk, het Papegat en de vele molens die in dat gebied hebben gestaan.
 
Wie is wie?
We hebben de hulp van onze lezers nodig bij het identificeren van een gezelschap op een foto, waarvan we weten dat het heren van de Dordtsche Voetbal Bond waren.
 
Dát deed je niet!
Column van Harry Aardoom met rechtszaken uit de vroege 15eeeuw.
 
Bedrijvigheid in en rond Houttuinen 31
Op één van de mooiste plekjes in het oude havengebied, naast de ingang van het terrein van de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereniging, staat het pand Houttuinen 31. Angenetha Balm dook in de geschiedenis van dit opvallende huis.
 
Een verdwenen Dordtse gevelsteen
Er is een eeuwenoude Dordtse gevelsteen uit Dordrecht verdwenen! Deze gevelsteen zat oorspronkelijk in een huis aan de Stoofstraat en toont een zogenaamde ducatenraper met de tekst: “Niet sonder moeite”. Wie weet waar de gevelsteen nu is?
 
De kerkklokken van de verloren dorpen (deel 2)
Op de vraag van Harry Aardoom over teruggevonden kerkklokken van verdronken dorpen in de Grote Waard reageerde Henne van Heeren met interessante informatie.
 
Lofrede op Dordrecht door Samuel Steffens (deel 2)
Deel twee van de beschrijving en vertaling van het recent ontdekt Latijns Lofdicht op Dordrecht uit de eerste helft van de 18e-eeuw.
 
Een Dordtse interieurschildering in het Rijksmuseum
In 1989 kocht het Rijksmuseum een bovendeurstuk met een politieke inhoud, dat afkomstig is uit het Dordtse huis Nieuwe Haven 32. Het schilderstuk verwijst naar een verdrag uit 1782 tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Verenigde Staten. In haar toenmalige functie als conservator 18de-eeuwse Nederlandse schilderkunst van het Rijksmuseum bezocht Josephina de Fouw het huis en doet verslag.
 
De Twee Vergulde Beillen
In het pand Voorstraat 330 bevindt zich een gevelsteen met daarop twee vergulde bijlen en het jaartal 1683. In 1912 maakte archivaris J.L. van Dalen zich sterk om de karakteristieke trapgevel van dit pand te behouden. Hoe ging dat in een tijd waarin er nog geen sprake was van Monumentenzorg?
 
Het huis van mijn opa
In de Cornelis de Wittstraat staat een pand met een puntgave gevel van de Amsterdamse School, met daarin een vreemd gevormde garagedeur. Kees Oversier maakt ons duidelijk wat de achtergrond van deze deur is. Het pand is namelijk gebouwd door zijn grootvader.
 
Wij waren Duitsers...
Henk ’t Jong is historicus met de middeleeuwen als hoofdthema. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de nederzettingsgeschiedenis van het gebied rondom Dordrecht en gebruikt een blog om belangstellenden te informeren. Met zijn toestemming praten wij onze lezers bij over zijn bevindingen.
 
De Monumentenlijst: Achterhakkers 72
In het huis Achterhakkers 72 is nu Hotel Dordrecht gevestigd. Het prachtige pand is gebouwd in opdracht van de Dordtse kunstschilder Frans Lebret. Een beschrijving uit de Monumentenlijst.
 
Letterkundig genootschap Diversa Sed Una
Het Letterkundig genootschap Diversa Sed Una bestaat 200 jaar en is nog net zo actief als in 1816....
 
Onze sponsoren
Zonder sponsoren is er géén cultuurhistorisch tijdschrift en géén Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof. Onze sponsoren krijgen bij ons daarom ‘alle ruimte’, zowel in dit tijdschrift, op onze internetsites als in de hal van het Augustijnenhof! En meer. Wilt u sponsor worden? Download ons sponsorprogramma op onze site en lees wat wij nog meer voor uw bedrijf kunnen betekenen
Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 4.46 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: juli 2016

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!