Historisch onderzoek

 

Voor historisch onderzoek bent u van harte welkom in ons Documentatie- en Kenniscentrum. U kunt als Vriend van het Augustijnenhof onbeperkt gebruik maken van onze bibliotheek, de aanwezige computers en andere faciliteiten zoals ons rijk gevuld Intranet of onderzoek doen in het archief van het kadaster. Wilt u zelf leren zoeken in de talloze Dordtse bronnen of in het kadaster? Bekijk ons cursusaanbod. Indien u ter plaatste hulp nodig heeft bij een eigen onderzoek kunnen onze vrijwilligers  u vaak direct behulpzaam zijn. Dit kan ook op afspraak.

Het Augustijnenhof doet het hele jaar door historisch onderzoek naar Dordtse monumenten (of andere oude panden), bedrijven en inwoners. Vaak gebeurt dit in opdracht van particuliere huiseigenaren of bedrijven, die meer willen weten over de (bewoners)geschiedenis van hun pand. 

Bewonings- en huizenonderzoek

Het Augustijnenhof is gespecialiseerd in historisch huizenonderzoek. Of u nu in een huis in de Dordtse binnenstad woont of in de 19e eeuwse schil, in een monument of niet: achter de gevel van uw huis leeft de geschiedenis want u bent écht niet de eerste die hier heeft gewoond. U bent een passant in de lange reeks bewoners die u zijn voor gegaan. Wie heeft het huis gebouwd? Wie waren de bewoners? Wat ze deden ze, bewoog ze en wat was hun rol in de sociale en economische geschiedenis van de stad? Het Augustijnenhof kan hier een antwoord op geven!

Wilt u daar voorbeelden van zien? Op deze kaart staan aanklikbare adressen van Dordtse huizen, waarnaar het Augustijnenhof historisch onderzoek heeft gedaan. Onder de pop-up (per huis)  staat informatie over dat onderzoek met weblinks naar onze bibliotheek en/of de geschiedenis zoals die via de QR-code op monumentenschildjes te lezen is. Veel van die onderzoeken zijn in boekvorm te bestellen, hetzij digitaal hetzij in papieren versie.

Na een studie van ongeveer twaalf tot zestien weken wordt een uitgewerkt verslag gepresenteerd, waarin de eigenarengeschiedenis van het betrokken pand in opgetekend staat. Het tarief voor een dergelijk onderzoek bedraagt (op non-profitbasis) tussen € 300 en € 500, afhankelijk van de ouderdom van het huis en de daaraan verbonden moeilijkheidsgraad, die de hoeveelheid werk bepaalt.

Desgewenst wordt een monumentenschildje met QR-code meegeleverd, waarvan een samenvatting van de eigenarengeschiedenis is af te lezen. Wandel eens door de stad en scan zo’n code om voorbeelden te zien van de onderliggende geschiedenis. Of doe dat thuis via de monumentenkaart die het Augustijnenhof daarvoor heeft gemaakt. In de bibliotheek van Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof kunt u voorbeelden van afgeronde onderzoeken inzien en zich een beeld vormen van hetgeen u kunt verwachten.

Meer weten? Onze coördinator Onderzoek is mevr. Angenetha Balm-Kok, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of loop eens binnen op Hof 15.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!