Dordts Geboren nr. 02

In dit nummer ...

Huijbert du Sair, deugniet of pechvogel ?
Op de een of andere manier raakte de zoon van een bierbrouwer in de Hoge Nieuwstraat steeds weer in de problemen. Rond zijn 15e was hij betrokken bij een steekpartij. Een paar jaar later hakte hij per ongeluk met een bijl drie vingers van zijn vriendjes hand af. Aan de hand van 17e eeuwse getuigenverklaringen lezen we over het straatleven van deze belhamel.

Speurtocht naar de verboden bijbel van burgemeester Cornelis van Beveren
We gaan op zoek naar de bijbel van de eerste gereformeerde burgemeester van Dordrecht, want we hebben reden om aan te nemen dat die bijbel nog bestaat. En dat is bijzonder, want Cornelis van Beveren had deze bijbel al voor 1572. En hij was zich bewust hoe gevaarlijk dat was…

Werkloze vader probeert in Oost-Indië zijn gezin van de ondergang te redden
Het ging slecht met de scheepsbouw aan het eind van de 17e eeuw. Mastenmaker Aalbert Kleijkluijt monsterde aan op een V.O.C. schip naar Indië en liet zijn gezin met zeven ‘onnozele kinderen’ achter.

Wie staan er op dit schilderij?
Een van onze lezers bezit een schilderij van de Dordtse kunstschilder Johannes Rosierse, die van ongeveer 1833 tot 1901 werkzaam was. Aan de hand van summiere gegevens proberen we te achterhalen welke personen hij op dit schilderij heeft geschilderd.  

Ruzie “om een vrouwtge”
In 1451 stonden twee mannen voor schout en schepenen van Dordrecht, omdat ze een uit de hand gelopen ruzie hadden gekregen over een vrouw. Wie moest er worden bestraft? De vrouw, want die had de jaloezie van de heren aangewakkerd…

Verboom en de Meer (deel 2)
Deel twee over de families die de ijzerwaren- en gereedschapswinkel Verboom & de Meer generaties lang hebben gehad. In dit artikel een gedeeltelijk parenteel van de familie De Meer.

Recalcitrante pubers?
Op Kerstavond 1721 halen twee pubers een geintje uit met de dienstdoende bedienden van het  veer van Dordrecht naar Zwijndrecht.

Dordrecht doodsoorzaken 1845-1852
Wanneer er sprake was van een niet op natuurlijke wijze overleden persoon, diende  er een onderzoek te worden ingesteld.  Enkele opmerkelijke aantekeningen.

Dordtenazoeker
De site dordtenazoeker.nl is een onmisbare en onuitputtelijke bron van informatie. Zo vonden we daar een collectie opvallende geboorte- en overlijdensakten.

Portret zoekt familie - Familie zoekt portret
U kent ze wel, van die op karton geplakte foto’s uit de 19e- en de vroege 20e-eeuw. Soms weten we wie erop staat, soms weten we het niet…

Workshops Augustijnenhof
In 2017 start het Augustijnenhof met workshops voor genealogen en andere geïnteresseerden. Het overkoepelende thema van de eerste reeks workshops is: Waar woonden mijn voorouders?

Lezers schrijven

Vraag & Antwoord

Categorie: Archief: Dordts Geboren (2016-2019)
Bestandsgrootte: 2 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: februari 2017

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!