Dordrecht Monumenteel nr 40
In dit nummer ...
Er zit een Uil in de goot…
Er ontbreekt één dier in het boekje „Dieren in de Dordtse binnenstad‟ dat in oktober 2010 verscheen in de reeks Verhalen van Dordrecht: …de Uil! Ongetwijfeld heeft deze Uil op een huis bij het Maartensgat u ook gezien bij al die keren dat u voorbij hem kwam…
Het patriciërshuis Wijnstraat 82-86 (deel 4)
Het vierde deel van de bewoningsgeschiedenis van het huis Wijnstraat 82-86, het pand waar nu de unieke warwinkel Pandora (antiek, curiosa) in is gevestigd.
Bouwen in een monumentale gevelrij
De Gemeente verkoopt het patriciërshuis Nieuwe Haven 26 maar op ons uitdrukkelijk verzoek de tuin ten westen van dit pand niet. Een welverdiend chapeau voor de wethouder die hier buitengewoon snel een beslissing in durfde te nemen. Hoe gaan we nu verder? Bouwen in een monumentale gevelrij? De tuin laten zoals die is? Uw mening is welkom.
Het poësiealbum
Angenetha Balm trof in het archief een prachtig poësiealbum aan uit het midden van de 19e eeuw dat heeft toebehoord aan de in 1841 geboren Jacoba Blussé van Oud-Alblas. Een ontroerende vondst.
Een 400 jaar oud Herenhuis aan de Nieuwe Haven (deel 3)
Het derde deel van de geschiedenis van het herenhuis Nieuwehaven 32 en de bebouwing op de locatie van de appartementencomplexen Nieuwehaven 31 en Hoge Nieuwstraat 82-100.
Speciale schotelantennes voor monumenten?
De kamersbewoners van een 400 jaar oude herenhuis aan de Nieuwe Haven willen graag een schotelantenne. Is het tijd om te gaan kijken naar een voor monumenten geschikt exemplaar?
Genealogisch onderzoek in Frankrijk
Hoewel er in Frankrijk veel genealogisch archiefmateriaal te vinden is doen niet veel Nederlandse stamboomonderzoekers daar daadwerkelijk onderzoek. Onze trouwe lezer Jean van Wageningen en zijn echtgenote lieten zich niet weerhouden, lees over hun ervaringen in het archief van Saint-Julien-lès-Metz.
Drijvende kelders in Dordrecht
In het huis Prinsenstraat 61 werd onlangs een zogenaamde „drijvende kelder‟ aangetroffen. Bij het onderzoek naar deze voor Dordrecht unieke kelder werd geopperd dat er in onze door water omgeven stad meer drijvende kelders geweest moeten zijn. Bij onderzoek naar een huis aan de Korte Geldersekade kwam Angenetha Balm een „neerkelder‟ tegen. Was dit een drijvende kelder?
Dordrecht zoo als het vroeger was
Dit keer gaan we aan de hand van een tekening van J.F.Bendorp naar de plek waar de Annapoort heeft gestaan. Het „zusje‟ van de Annapoort kent u vast…
Beeldbanken cultureel erfgoed
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft een digitale beeldbank open gesteld met ruim een half miljoen afbeeldingen Een prachtige aanvulling op de steeds groter wordende beeldbank van Erfgoedcentrum DiEP.
Nieuwe archiefbronnen op Gensearch
De hoeveelheid Dordtse digitale archiefbronnen op de site Gensearch van Erica van Dooremalen groeit met een enorm tempo. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe bron van 10 boekwerken! De site is een rijke bron voor zowel genealogen als andere onderzoekers omdat Erica voortdurend nauwelijks bekende archiefbronnen ontsluit.
Het huilende dochtertje van de herbergier
Van mevrouw de Prieëlle ontvingen we een attestatie (een notarieel vastgelegde getuigenverklaring) uit 1670. Het dochtertje van een herbergier op de Riedijk rende midden in een winternacht in paniek naar haar overburen omdat haar vader met de dood werd bedreigd…
Dordtse briefhoofden
Onze collectie „Dordtse briefhoofden‟ is nog lang niet uitgeput. In deze rubriek weer een aantal prachtige exemplaren.
Dordtse politici. Minister president Cort van der Linden
Het heeft 90 jaar geduurd voordat er met Mark Rutte weer een liberaal minister president is. Zijn liberale voorganger was Pieter Cort van der Linden, de man die Nederland als neutraal land door de eerste wereldoorlog heen heeft geholpen. De man die het huwelijk van koningin Wilhelmina met Prins Hendrik heeft voltrokken. Cort van der Linden stamt uit een Dordts geslacht.
Nieuwe boeken Dordrecht Monumenteel
Onder de vlag van Dordrecht Monumenteel zijn er tientallen boeken verschenen over Dordtse monumenten. Ruim 10 jaar doet Werkgroep het Nieuwe Werck historisch onderzoek in het oude havengebied van de stad. Stichting Illustre Dordracum subsidieert onderzoek naar bijzondere Rijksmonumenten in Dordrecht en stimuleert onderzoek namens eigenaren / bewoners van monumenten. Welke huizen zijn er in het eerste halfjaar van 2011 onderzocht?
Wie kan deze foto‟s dateren?
We vragen hulp van de lezers bij het dateren van twee foto's.
Gemeentelijke monumentenlijst uitgebreid
De kern van onze internetsite is de database met de Dordtse Rijks- en Gemeentelijke monumenten. Dankzij een recente toevoeging zijn er nu ruim 1700 monumenten op de site te vinden!
Het gemeentelijk monument aan de Cornelis de Wittstraat 14
De familie Rijlaarsdam, directe buren van het gemeentelijk monument Cornelis de Wittstraat 14, maakt zich met recht zorgen over het karakteristieke huis dat geïntegreerd dreigt te worden in een nieuw te bouwen hotel.
Archeologisch onderzoek aan de Wolwevershaven
Het voordeel van een verstoring van de bodem door beoogde nieuwbouw is dat er dan archeologisch onderzoek wordt gedaan. Op de locatie Wolwevershaven 4 wordt ons een blik wordt gegund in het „tastbaar verleden‟ van het Nieuwe Werck. De bevindingen van een klein, maar niet minder interessant archeologisch onderzoek.
Onze sponsoren
Dordrecht Monumenteel kan haar sponsoren niet genoeg in het zonnetje zetten! Zonder hen zou het niet mogelijk zijn om de veel bezochte site in de lucht te houden en historisch onderzoek uit te voeren naar voor Dordrecht belangrijke Rijksmonumenten. Nu het einde van de recessie in zich is zouden wij de nieuwe sponsoren willen verwelkomen. Ook uw bedrijf is van harte welkom!
Categorie: | Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden) |
Bestandsgrootte: | 3 Byte |
Bestandstype: | application/pdf |
Publicatiedatum: | juli 2011 |