Dordrecht Monumenteel nr 42

In dit nummer ...

Het nieuwe huismuseum aan de Wolwevershaven te Dordrecht
Vrijdag 28 oktober 2011 opende het tweede ‘huismuseum´ op het Nieuwe Werck haar deuren voor het publiek aan de Wolwevershaven 9 te Dordrecht.

Laurens Davidsz van Convent, piraat en zee-officier
In het onlangs verschenen boek ‘Held of Schurk’ van Arne Zuidbroek beschrijft de auteur vier Dordtse zeerovers, waaronder Laurens Davidsz van Convent. Een bijdrage van Cees Esseboom die het wel en wee van deze Dordtse piraat nader onderzocht.

Wijnpakhuis Oldenborgh
Achter de gevel van het imposante Wijnpakhuis Oldenborgh aan de Kuipershaven 17-18 schuilen nu twee geriefelijke appartementen. Tot voor kort heeft het een bedrijfsbestemming gehad, zoals de titel al laat vermoeden, een wijnpakhuis. Maar het was meer dan dat, zoals Angenetha Balm u met de resultaten van haar onderzoek zal laten zien.

Johan Bernard Scheffer
Van de vader van Ary Scheffer, de kunstschilder Johan Bernard, is niet veel werk bekend omdat hij niet oud is geworden. Op een veiling dook een tekening van hem op die het beschrijven waard is.

Stadspoort, kasteel of tempel? Speurtocht naar herkomst en betekenis van een sluitsteen
In het stadsdepot liggen vele honderden bouwhistorische objecten. Een klein aantal is keurig benoemd, beschreven en gedateerd, maar van veel stukken is weinig bekend. Wie helpt Erfgoedcentrum DiEP aan informatie over een bijzondere sluitsteen die vanaf 1959 zorgvuldig wordt bewaard?

Naar de Photograaf…
Zomaar een foto uit 1895 met een vader, moeder en drie kinderen, gemaakt door de Dordtse fotograaf Karel le Grand. Wie staan er op en wat is hun achtergrond?

De locatie van de Dordtsche Bank (2)
De vraag in ons oktober-nummer over de juiste locatie van de Dordtsche Bank, die rond de wisseling van de 19e en 20e eeuw in Dordrecht gevestigd was, heeft onze lezers bezig gehouden. Jeroen Nipius wist het antwoord!

Een 400 jaar oud Herenhuis aan de Nieuwe Haven
Het laatste deel van onze serie over de geschiedenis van het patriciërshuis Nieuwe Haven 32 sluiten wij af met een oproep aan de huidige eigenaren. De Dordtse monumentenliefhebbers willen géén tweede ‘Huis Holster’ (in Dordrecht welhaast een synoniem voor verwaarlozing van monumenten).

Straatnamen in de Dordtse wijk Zuidhoven
De Kastanjelaan, Meidoornstraat, Platanenlaan in Zuidhoven? Die zijn toch in Dubbeldam!

Vereniging voor Industriële Archeologie ZHZ (Viaz)
Een warm betoog van Pieter Jorissen om de VIAZ weer zo levendig te laten zijn als in de tijd dat Siebe Huizinga en Loet Akkermans zich daar met hart en ziel voor in hebben gezet. Doet u (of uw bedrijf) mee?

www.vindjeeigenhuis.nl
Ieder huis in Nederland is op deze site te vinden en dat is nuttig voor historisch huizenonderzoek. Maar het is ook leuk als u gewoon nieuwsgierig naar uw huis bent!

De Mahnes: familie in beweging
Regelmatig komen er interessante genealogische boeken uit over Dordtse families. Het in eigen beheer uitgegeven boek ‘De Mahnes, Familie in Beweging 1750-1950’ is daar één van.

Dordtse politici Johan de Witt
Een van de meest bekende politici die niet alleen in Dordrecht maar vooral landelijk bekend was is Johan de Witt en natuurlijk mag hij niet onvermeld blijven in deze rubriek.

Dordtse briefhoofden

De Rijksmonumentenlijst
De in 1926-1927 gebouwde Wilhelminastichting is gebouwd in opdracht van het echtpaar Oldenborgh-Vriesendorp. Het door architect B. van Bilderbeek ontworpen hofje ligt enigszins verscholen tussen het Kasperspad en het Kromhout. Gaat u er eens kijken, dit nog jonge rijksmonument is het bezichtigen beslist waard!

De Musishof
Een hofje dat niet meer bestaat maar waar menig Dordtenaar is opgegroeid, zo ook Frans de Wit die ons wees op de geschiedenis van de Musishof. Het is in 1967 gesloopt.

Het graf van Ary Scheffer
In ons vorige tijdschrift schreven wij over het grafmonument van Ary Scheffer en zijn moeder Cornelia Lamme, waarin zich muurschilderingen bevonden die door Scheffer zelf geschilderd zouden kunnen zijn. Ware het niet dat het zijn graf was… Van wiens hand zijn ze dan wel ?

Dordtse sloopdrift
De Dordtenaren hebben wat trauma’s waar het gaat om in de jaren 1960-1980 gesloopte gebouwen, denk aan het Postkantoor op het Bagijnhof. In Dagblad De Dordtenaar van 7 juli 1980 werd de sloop van de statige oude Kweekschool aan het Veersteiger aangekondigd. De sloop van dit karakteristieke 19e-eeuwse gebouw ging niet door dus …soms ging het ook goed!

D & T Koldewijn, papierwarenfabriek en drukkerij
In 1867 begonnen de neven Derk en Teunis Koldewijn in een kamertje aan de Hoogt een ´zakkenmakerij´. In de ruim 50 jaar dat het bedrijf in Dordrecht gevestigd was groeide het uit tot een grote papierwarenfabriek en drukkerij. Een bedrijfsgeschiedenis.

Bezoekers van Dordrechtmonumenteel.nl in kaart gebracht
Op 17 september 2009 heeft Stichting Illustre Dordracum de site DordrechtMonumenteel.nl gelanceerd. Hoe intensief wordt de site bezocht en waar komen de bezoekers vandaan?

Dordtse huizen onderzocht
Onze werkgroep historisch huizenonderzoek heeft de geschiedenis van veel huizen uitgezocht en gepubliceerd. Een opsomming van jaren onderzoek.

Even voorstellen: onze sponsoren
Dankzij de bijdragen van onze sponsoren kan Stichting Illustre Dordracum haar werk blijven voortzetten. Graag stellen wij u onze sponsoren voor, de bedrijven die onze activiteiten een warm hart toedragen!

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 3 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2012

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag &
eerste zaterdag van de maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Of loop gewoon even binnen!