Dordrecht Monumenteel nr 43

In dit nummer ...

Illustre Dordracum presenteert boek Wonen op 't Blaauw Bolwerk
Op 12 februari 2012 presenteerde Stichting Illustre Dordracum het boek 'Wonen op 't Blaau Bolwerck' geschreven door Angenetha Balm-Kok. Het boek gaat in op de omgevings- en bewoningsgeschiedenis van de huizen Bolwerk 2/Merwekade 102, Bolwerk 1-3 en Bolwerk 4.

Glasschade door bombardement in atelier Cor Noltee
In de dagrapporten van de politie lezen we dat het atelier van de kunstschilder Cor Noltee in 1944 door een geallieerd bombardement werd beschadigd. Een bijdrage van Erica van Dooremalen.

De Waalse Kerk aan de Visstraat
Op 8 en 9 oktober 2011 herdacht de Dordtse Waalse gemeente, de l’Eglise Wallonne, haar 425-jarig bestaan. Herman van Duinen beschrijft het ontstaan van de Waalse gemeente in Dordrecht en het kerkgebouw aan de Visstraat dat tot 1984 als kerk in gebruik is geweest.

Oranje boven in kurten daagen
Op de deur van de Waalse Kerk werd in 1797 de tekst aangetroffen: “Oranje boven in kurten daagen”. Het was de tijd van de Bataafse Republiek en Oranjegezindheid werd niet op prijs gesteld…

Waar is de bal van de Keizershof gebleven?
We nemen de lezers mee naar De Keizershof in de hoop dat iemand antwoord kan geven op deze vraag…

Dordtse politici: Pieter Blussé van Oud Alblas
In de rubriek Dordtse politici Pieter Blussé van Oud Alblas, lid Tweede Kamer van 1850 tot 1887 en minister van Financiën in het derde kabinet Thorbecke.

Baby om het leven gebracht
Soms doe je in het archief van Erfgoedcentrum DiEP akelige vondsten. In een sloot bij de Noordendijk werd in 1795 het lijkje van een baby gevonden dat vermoedelijk werd gewurgd.

Wijnpakhuis Oldenborgh (deel 2)
Deel 2 van de eigenaren geschiedenis van wijnpakhuis Oldenborgh aan de Kuipershaven.

Bunkers in park Merwesteijn
Het hoofdkwartier van de 719de Infanteriedivisie van de Duitsers was in het park Merwesteijn gevestigd. Er werden daar vijf bunkers gebouwd. In dagraporten van de politie vond Erica van Dooremalen melding gemaakt van ongelukken rond de bouw van deze bunkers.

Het eerste Dordtse terras
In zijn rubriek Dordt Eigen-aardig zoekt Jaap Bouman naar het oudste terras van Dordrecht. Tot nu toe staat het terras bij Bachus op het Blauwpoortsplein (1933) boven aan de lijst.

Mr. dr. J.C. Overvoorde, voorvechter van de Dordtse monumentenlijst
Archivaris Overvoorde (1865-1930) heeft zich enorm ingezet voor het behoud van Dordtse monumenten. Hij legde de basis voor de eerste monumentenlijst.

De Rijksmonumentenlijst
In deze rubriek: de beschrijving van Villa Jorissen, Singel 97 te Dordrecht.

Op je gemak
Zo ‘op hun gemak’ waren de bejaarde bewoners van de Mariënbornstraat in 1961 niet wanneer zij gebruik moesten maken van hun gemak…

Dordtse briefhoofden

Voorstraat ‘290’
Kijkt u ook wel eens naar de gevels van winkels op de Voorstraat en vraagt u zich af hoe de panden er voor de talloze verbouwingen hebben uitgezien? Janny Zondervan neemt u mee naar een stukje Voorstraat ter hoogte van het Stadhuis, dat in de loop van de 20e eeuw onherkenbaar veranderd is. De titel verwijst naar de problemen zij heeft ondervonden bij het volgen van het ‘juiste’ pand.

De genummerde samenleving
De invoering van huisnummers. Een aankondiging uit 1796, waarin de Dordtenaren lazen dat de Fransen de samenleving graag ordelijk wilden registreren, van mens tot huis…

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 3 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: april 2012

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag &
eerste zaterdag van de maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Of loop gewoon even binnen!