Dordrecht Monumenteel nr 45

In dit nummer ...

Escapades op de Engelenburgerkade: het leven van Willem van Beveren
Willem van Beveren (1624-1672) behoorde in de 17e eeuw tot een invloedrijke Dordtse regentenfamilie. Hij was te vinden in de kringen van Johan en Cornelis de Witt. Evenals de De Witten stierf hij in het rampjaar 1672. Was dat toeval? Nicole van der Kaa bestudeerde deze interessante Dordtenaar en plaatst een aantal kanttekeningen bij zijn leven.

Dordtse zeebrieven van 1757 tot 1802
Een zeebrief is een soort paspoort van een zeegaand schip. Erica van Dooremalen inventariseerde 18e-eeuwse zeebrieven van de Dordtse schepen, waarmee ze een belangrijke bron voor onderzoek naar onze maritieme geschiedenis heeft ontsloten.

De verjaagde groenteverkoopster
Op de Groenmarkt stonden van oudsher de groenteverkoopsters die van heinde en verre kwamen om hun waren te verkopen. Een onbarmhartige winkelier joeg een groenteverkoopster weg van de plek waar ze al 60 jaar stond…

Uit het archief van de Hoge Vierschaar van Zuid-Holland
Een nieuwe column van Harry Aardoom, die bij zijn onderzoek in het archief van de Hoge Vierschaar van Zuid-Holland heel bijzondere zaken tegenkomt…

Paardenmest op de Kuipershaven
Tegenwoordig zorgen eigenaren van honden er meestal wel voor dat de uitwerpselen van hun viervoeter netjes worden opgeruimd. In de jaren ‘60 van de 19e-eeuw was dat anders. Een rel tussen twee buren over ”karrevrachten paardemest”…

Buiten Walevest 129-130, een huis met verrassingen…
Niet alleen de in oude stijl teruggebrachte voordeuren van dit huis brachten ons in vervoering, maar óók de goed achter struikgewas verstopte eeuwenoude tuinmuur. Of is dit een zorgvuldig bewaard restant van de stadsmuur?

Achter de gevel van Binnen Walevest 104
We mochten een blik werpen in het kleinste huisje aan de Binnen Walevest dat er al vanaf de 17- eeuw staat maar waar slechts weinigen binnen zijn geweest…

De Historie van Noordendijk-West te Dubbeldam
René van den Boezem beschrijft het onlangs verschenen boek “De Historie van de Noordendijk 1616-2012”.

Wie was ‘het lezende meisje’ van de impressionist Arie Boers?
De Dordtse impressionist Arie Boers (1867-1947) maakte in 1907 een tekening van een lezend meisje. We wilden graag weten wie dat meisje was en speurden haar op.

Het kanon op het Groothoofd
Op een detail van een kadastrale kaart van het Groothoofd kwam Angenetha Balm de aanduiding “Grenspaal ’t IJzeren kanon” tegen. Het werd het begin van een spannende speurtocht die bij het Rijksmuseum eindigde!

Dubbele huizen in de 18de-eeuwse Wijnstraat te Dordrecht
Na haar studie kunstgeschiedenis ging Sara Graansma verder met Architectuur-geschiedenis en Monumentenzorg. Soms is de redactie van Dordrecht Monumenteel op het juiste moment op de juiste plek, namelijk bij dienst Monumentenzorg waar zij op dat moment stage liep. Het resultaat van deze ontmoeting is een prachtig artikel over Dordtse samengevoegde huizen in de 18de-eeuw!

Bestel uw persoonlijk Monumentenschildje!
Het is zover, de Dordtse monumenten kunnen vanaf het eerste kwartaal 2013 van een monumentenschildje met QR code worden voorzien. Doet u mee? Lees dan dit artikel.

De Gemeentelijke monumentenlijst
In deze rubriek dit keer geen aandacht voor een prachtig gerestaureerd monument maar voor een pand dat snel moet worden aangepakt. Voor iemand met visie en een beetje lef is dit een prachtige kans.

Lezers enquête Dordrecht Monumenteel
Onze lezers hebben massaal gehoor gegeven aan onze oproep om mee te doen aan de lezers enquête waarvan wij de resultaten graag met u delen.

Dordtse politici: Arnold Willem Nicolaas van Tets van Goudriaan
In deze rubriek aandacht voor een politicus uit een Dordtse familie, die leefde in de tijd van de Franse Revolutie en de Bataafse Republiek. Onder Koning Willem I werd hij minister van Financiën.

Een kaart aan een geliefde
In een antiekwinkeltje in Antwerpen dook een kaart uit 1934 op die door een verliefde Dordtse jongedame werd verstuurd. Onder de postzegel stond een boodschap die geheim moest blijven…

Decoratieschilderkunst in Dordrecht
In 1915 werden er bij een verbouwing van het patriciërshuis Nieuwe Haven 44, behangschilderingen met Bijbelse voorstellingen ontdekt, die daar rond 1738 waren aangebracht in opdracht van koopman Gijsbert de Lengh. Van Antoinette Koomen, Master Kunstgeschiedenis Vrije Universiteit Amsterdam ontvingen wij een boeiend artikel waarin zij op zoek gaat naar de schilder van deze decoratiestukken.

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 4 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: oktober 2012

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!