Dordrecht Monumenteel nr 46

Reeks ‘Verhalen van Dordrecht’ wordt toch voortgezet!
U kent ze wel, de kleurrijke boekjes “Verhalen van Dordrecht” die regelmatig voor een luttel bedrag in de Dordtse boekhandels te koop zijn. Na het uitkomen van nr. 25 (Schouwburg Kunstmin) zou de reeks worden gestopt. Er is goed nieuws!

Hij voelde zich afgewezen
De column van Harry Aardoom met zijn vondsten in het archief van de Hoge Vierschaar. Pleun Hoogvliet werd in 1774 gegeseld, gebrandmerkt, en voor zeventig jaar opgesloten in een tuchthuis. Hij voelde zich afgewezen…

De bewoningsgeschiedenis van de woning van ouds genaamd ‘Sint Joost‘
Op de hoek van de Kuipershaven met de Aardappelmarkt staat een huis met een gevel-steen met de tekst: “dit huys is van ovts befaemt op de hoeck van S Joost is het genaemt”.

Uit een oud familiealbum
Soms krijgen we uit oude familiealbums bijzondere foto’s. Dit is er zo een!

Muurbloempjes
Bouwhistoricus Christine Weijs is op zoek naar muurbloempjes en die gunnen we haar graag. Met uw hulp gaan wij haar hiermee overladen, afgesproken? En geloof ons, als u een oud huis heeft dan kúnt u muurbloempjes vinden…

Dordtse politici: Johannes Servaas Lotsy
In de rubriek Dordtse politici aandacht voor Johannes Servaas Lotsy, (1808-1863) oud minister van Marine, van Staat, Financiën (ad interim) en Koloniën (ad interim).

Vreemde koppen op Dordtse gevels
Op veel monumenten in de stad bevinden zich angstaanjagende beeltenissen van tot de verbeelding sprekende wezens. Wat heeft de beeldhouwer er mee bedoeld?

De gladde aal
In 1742 bekende Eeuwout Rietvelt, dat hij had meegedaan aan het chanteren met brieven van mensen in Brandwijk en Gijbeland. Er werd gedreigd dat hun huis in brand zou worden gestoken.

Een aap in de kunst
Bent u ook geschrokken van de inbraak in museum De Kunsthal in Rotterdam? Zou dat ook in Dordrecht kunnen gebeuren? Een ongenode bezoeker van het Dordrechts Museum liet in 1907 de toenmalige directie een zwakke plek in de beveiliging zien.

Jan Schouten, scheepsbouwer en vrijmetselaar
Tot 10 maart 2013 kunt u in museum Huis van Gijn te Dordrecht de tentoonstelling ‘Van Stapel’ bezoeken waarin het leven en werk van Jan Schouten centraal staat.

Het patriciërshuis genaamd “De Hoogt”
Weinigen weten dat het huis van Jan Schouten (zie boven) nog bestaat, Op verzoek van Stichting Illustre Dordracum onderzocht Angenetha Balm de geschiedenis van dit huis.

Dordtse Monumentenschildjes
Een aantal bewoners van monumenten heeft zich al bij ons aangemeld voor een Monumentenschildje. Voordat we de eerste bestelling gaan plaatsen, stellen we de lezers die daar ook belangstelling voor hebben in de gelegenheid om zich alsnog aan te melden.

Brandschatten in het jaar 1727
Wederom een boeiende zaak uit het onuitputtelijk archief van de Hoge Vierschaar, die Harry Aardoom onderzoekt en voor ons beschrijft. Nu gaat het om de berechting van een 13-jarige jongen.

De Gemeentelijke Monumentenlijst
Onze sponsor Kapp Nederland B.V. is gevestigd in het pand Varkenmarkt 9-11, het voormalige woonhuis van Rabbijn Samuel Dasberg. De beschrijving van een gemeentelijk monument.

Het spook van landhuis De Rozenhof…
Er gaan verschillende verhalen over het spook van de Rozenhof. Echter, niemand kent dit verhaal, dat 50 jaar geleden werd opgetekend uit de mond van de tuinman van de eerste bewoners: Graaf en Gravin van Rechteren Limpurg. De tuinman heeft het spook écht gekend…

Inventarisatie oude reclame-uitingen
In ons tijdschrift van april 2010 hebben wij deze inventarisatie van de VIAZ gepubliceerd met een oproep aan onze lezers om te helpen met aanvullingen op de lijst. Olga Harmsen wist tijdens haar speurtocht naar Art Nouveau (zie elders in dit blad) maar liefst vijf oude letterreklames toe te voegen.

Te kleine lijkkist
Soms kom je in het Dordts archief lugubere zaken tegen… In 1655 wilde een schipper zijn aan boord overleden vrouw thuis (in Arnhem) begraven. Hij had voor de lange reis een goed af te sluiten lijkkist nodig. De kistenmaker rommelde wat aan.

Wat je als boef nooit moet doen
Wederom een vermeldenswaardige zaak uit het archief van de Hoge Vierschaar van Zuid-Holland door Harry Aardoom.

Dordtse meteorologische zuil
Prachtig straatinventaris uit de 19e eeuw.

Het pakhuis Stokholm
Op verzoek van Stichting Illustre Dordracum heeft Angenetha Balm de geschiedenis van het toonaangevende pakhuis Stokholm aan de Wolwevershaven onderzocht.

Art Nouveau in Dordrecht
Een nieuwe column van Olga Harmsen, die zeer geïnteresseerd is in de bouwstijl Art Nouveau en Dordtse huizen in deze bijzonder bouwstijl beschrijft.

Wist u dat…
Het aantal voor onderzoekers interessante databases op Internet groeit met de dag. Tips en verwijzingen. Op verzoek van de lezers vermelden wij een index van ons tijdschrift over de periode 2004 – 2012.

Oproep: schrijvers gezocht
Bij onze enquête is gebleken dat veel lezers zelf interessante onderwerpen hebben waar zij over willen schrijven. Wilt u uw artikel ook in Dordrecht Monumenteel publiceren? Wij zouden dat geweldig vinden!

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 4.51 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2013

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!