Dordrecht Monumenteel nr 47

Matthijs Quispel, kunstschilder op het Bagijnhof
Matthijs Quispel (1805-1858) was een schilder van dieren en (berg)landschappen. Hij woonde en werkte op de Bagijnhof in Dordrecht, waar hij in eerste instantie les kreeg van de zeeschilder Martinus Schouman en van de landschapschilder Gillis Smak Gregoor.

Een slimme vos
In 1742 werd Paulus de Ruijter, alias Paulus Los, geboren te Dubbeldam, door de Hoge Vierschaar veroordeeld tot 20 jaar gevangenis en aansluitend tot 20 verbanning uit Zuid Holland. Paulus kwam er toen achter dat hij toch niet zo slim was als hij zich bij zijn slachtoffers voordeed…

Gerard Veth, een Dordtenaar in Nunspeet
Gerard Veth was een telg uit de bekende en invloedrijke Dordtse familie Veth. De auteurs van dit artikel volgden deze Dordtenaar tot in Nunspeet, waar hij zich intensief bezig hield met de ontwikkeling van een nog steeds veel bezocht natuurgebied.

DordtenaZOEKer. Zoeken naar Dordtse historische gegevens
DordtenaZOEker is een via Internet te raadplegen database met bijzondere hulpbronnen voor historici, genealogen of anderen die geïnteresseerd zijn in de Dordtse geschiedenis.

Art Nouveau in Dordrecht, Kuipershaven 40
In haar column over Art Nouveau neemt Olga Harmsen ons mee naar het pand Kuipershaven 40, waarin architect Carel Tenenti opmerkelijk delicatie versieringen heeft aangebracht.

Zoek nooit ruzie met je huisarts
Een wijze raad uit de ‘pruikentijd’ in de 18e eeuw! Een column van Harry Aardoom over opmerkelijke zaken die voor het gerecht zijn gebracht.

Het patriciërshuis genaamd “De Hoogt”
Het tweede deel van de bewoningsgeschiedenis van het door scheepsbouwer Jan Schouten gebouwde patriciërshuis op De Hoogt, wat daar nog immer de tijd trotseert.

Zomaar een oude foto…
We schrijven juli 1945, een paar weken na de bevrijding. We zien een gewone groep mensen voor een gewoon huis. De gelegenheid waarbij deze foto werd gemaakt was verre van gewoon. Het zijn Joodse onderduikers, die zich na jaren verborgen te zijn gehouden samen met degenen die hen hielpen overleven op de foto gingen. Over een paar weken is het bevrijdingsdag. Een goed moment om eens over het verhaal achter deze foto na te denken.

Nóg een simpele ziel
Het leven was voor de simpele Anthonetta van Oorschot nooit aardig geweest. In 1753 werd zij voor maar liefst 50 jaar uit Zuid Holland verbannen. Waarom? Zij stal een paar wortelen omdat ze twee dagen niet had gegeten en honger had. Was dat alles wat ze had misdaan of was er meer aan de hand?

Het pakhuis Stokholm (deel 2)
Deel twee van de geschiedenis van het als suikerraffinaderij gebouwde pakhuis Stokholm aan de Wolwevershaven.

Jan Riske, een Dordts kunstschilder in Tasmanië
Een vraag voor de kunstliefhebbers onder onze lezers: heeft u wel eens van de Dordtse kunstschilder Jan Riske gehoord? Wij steken onze hand niet voor uw antwoord in het vuur. Als dit tijdschrift 170 jaar geleden zou zijn geschreven, dan hadden wij u dezelfde vraag over Ary Scheffer gesteld. Wat hebben Jan Riske en Ary Scheffer gemeen? Meer dan u denkt.

Overspel?
Het is 1731. Boudewijn Clepanus vergrijpt zich niet zachtzinnig aan de weduwe Angenietje van der Vlies en het was niet de eerste keer. In deze tijd zou zo’n vergrijp een verkrachting heten en geen ‘overspel’.

Dordtse politici: Johannes Hendrikus Franciscus van Zadelhoff
Jan van Zadelhoff (1868 - 1946) was tussen de 1e en 2e wereldoorlog lid van de Tweede Kamer voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en hielp mee aan de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917.

Art Nouveau in Dordrecht, Groenmarkt 70
De Art Nouveau ligt op de hoek van de Vismarkt met de Groenmarkt voor het opscheppen. Olga Harmsen laat ons zien dat architect H.A. Reus (1872-1935) deze bouwkunst uitstekend beheerste.

De bewoningsgeschiedenis van de woning van ouds genaamd ‘Sint Joost’
Het vervolg van de bewoningsgeschiedenis van het 17e-eeuwse huis ‘Sint Joost’ op de hoek van de Aardappelmarkt en Kuipershaven.

De Monumentenlijst
Vanaf 2013 stelt Dordrecht Monumenteel de eigenaren van de Rijks- en Gemeentelijke monumenten in de gelegenheid om op hun panden een monumentenschildje met een zogenaamde QR-code te plaatsen. Zo is straks ook de geschiedenis van Wolwevershaven 31-33 met de QR-code te lezen.

Camoufleerde kunstschilder Breitner de Dordtse werkelijkheid?
We hebben de hulp van onze lezers nodig bij het beoordelen van een aquarel van George Hendrik Breitner (1857-1923). De eigenaar wil graag weten of het om een afbeelding van een Dordtse haven gaat.

Dordtse Monumentenschildjes
Dordrecht heeft straks monumentenrondjes, waarbij men op een informatieve, moderne manier kennis kan maken met onze prachtige binnenstad en de geschiedenis daarvan. De Dordtse Monumentenschildjes voorzien u van de informatie die u wilt weten!

Het 175 jarig bestaan van de firma 'Kemper & van Twist'
Op 28 februari jl. herdacht de firma samen met het personeel en ruim 350 gasten het 175 jarig bestaan van het bedrijf, bij welke gelegenheid Commissaris van de Koningin de heer Jan Franssen het predikaat 'Koninklijk' overhandigde.

Onze sponsoren
Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat dit gratis tijdschrift, onze gelijknamige site en onze projecten op het gebied van de Dordtse monumenten zonder de hulp van onze sponsoren en onze donateurleden niet mogelijk zouden zijn!

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 4.71 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: april 2013

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!