Dordrecht Monumenteel nr 53
In dit nummer ...
Het Damiatenbolwerk
Naast de Grote Kerk is de Damiatenbrug een van de meest gefotografeerde locaties van Dordrecht. Waar komt de naam 'Damiaten' eigenlijk vandaan?
Terug in de familie: De Verlovings-Trouwring
Deze nieuwe rubriek maakt veel los bij onze lezers. Menigeen herinnert zich een voorwerp met emotionele waarde dat na lange tijd ‘terug in de familie’ komt.
Even voorstellen
Wij stellen u een nieuwe sponsor voor.
De leukste winkelstraat van Dordrecht: Vriesestraat 69 en 71
Onze werkgroep bedrijfsgeschiedenis doet er alles aan om de Vriesestraat in historisch opzicht de leukste winkelstraat van Nederland te laten zijn.
Een zwarte bladzijde
Harry Aardoom neemt u mee naar “de eeuw van de Verlichting”. Hij laat u kennis maken hoe in Dordrecht om werd gegaan met homoseksueel gedrag.
Werken tot je er bij neervalt...
We maken ons druk over de pensioengerechtigde leeftijd die onlangs is opgerekt is naar 67 jaar. Dat is wel eens anders geweest.
Dordtse Monumentenschildjes. Hoe verder?
Hoewel wij de uniformiteit van een landelijk monumentenschildje toejuichen is het een gemiste kans dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voorbij is gegaan aan de digitale mogelijkheden van deze tijd. Hoe moeten we nu in Dordrecht verder?
De munitiefabriek
Onze werkgroep Bedrijfsgeschiedenis heeft onderzoek gedaan naar de munitiefabriek die zich voor de Tweede Wereldoorlog op de Dordtse wijk ‘de Staart’ bevond.
Uit de rekeningen van de Thesaurier
De rekeningen van de Thesaurier bevatten voor het historisch onderzoek een rijke bron aan informatie.
De scherprechter
Het beroep ‘scherprechter’ ligt in onze hedendaagse beschaving gelukkig ver achter ons.
Het Groothoofd, de Poort van Dordrecht (deel 3)
Het derde deel van een onderzoek naar de woningen en horeca rond het Groothoofd, als woon- en werkgebied ook wel “Het Schilletje” genoemd.
Hoe ontsnap je uit de treurkamer van het Stadhuis?
Zoals u op de onlangs gehouden Open Monumentendagen heeft kunnen zien zijn er op de zolders van het Stadhuis cellen waarin gevangenen veilig werden opgeborgen. Hoewel? Erica van Dooremalen vond een ontsnappingsroute…
Deftige zwendel
Als er iemand is die verstand heeft van boeven die in de cellen van het stadhuis thuis horen dan is het wel Harry Aardoom met zijn onderzoek in de justitiële archieven!
Kunst en cultuur op het Nieuwe Werck
Een kaart met de huizen waarin de kunstschilders, schrijvers en dichters van het Nieuwe Werck hebben gewoond.
Het gezicht op Dordrecht van Wim van den Berg
In de nalatenschap van de in 2010 overleden stadsarchitect Wim van den Berg bevond zich een bijzonder “Gezicht op Dordrecht”.
Stenen tegen wildplassen?
Tegen de zijgevel van het pand Nieuwe Haven 32 bevinden zich ‘stenen tegen wildplassen’ aldus Dordt Eigenaardig, de rubriek van stadshistoricus Jaap Bouman. Een van onze lezers heeft daar een andere visie op.
De Monumentenlijst
Op zoek naar monumenten wandelen we dit keer over begraafplaats De Essenhof.
Een cold case uit 1782
Echte archieftijgers stoppen niet wanneer de naald in de hooiberg niet wordt gevonden, integendeel. We zoeken het (verdwenen) lijk van een in 1782 vermoorde Dordtenaar. We zoeken de (verdwenen) verdachte. En we zoeken het motief. Kortom, met recht een cold case!
Wat was destijds “goed gedrag”?
Geloofsverschil tussen families was door de eeuwen heen reden van veel verdriet.
De Remonstantse Kerk, Cornelis de Wittstraat 28
Olga Harmsen neemt ons mee naar de Remonstrantse Kerk aan de Cornelis de Wittstraat. In het interieur van deze kerk is door architect Reus de sierlijke Art Nouveau stijl in detail toegepast, iets wat je aan de buitenkant van dit gebouw niet zou verwachten.
Het Verpondingsregister van 1626
Angenetha Balm legt de waarde voor voor historisch onderzoek uit van dit register.
Ventjager Jacobus Kock, een vishandelaar in de Biesbosch
De Biesbosch is eeuwenlang het gebied geweest waar zalmvissers hun brood hebben verdiend. Zo ook ventjager Jacobus Kock. Maar wat is een ventjager?
Het werk van Louis Akkermans
In 1999 overleed reclametekenaar Louis Akkermans. Hij liet een collectie werk na die voor Dordrecht van groot historisch belang is.
Onze sponsoren
Categorie: | Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden) |
Bestandsgrootte: | 4 Byte |
Bestandstype: | application/pdf |
Publicatiedatum: | oktober 2014 |