Dordrecht Monumenteel nr 59

In dit nummer ...

Villa Parkzicht
Aan het einde van de 19e-eeuw werden er aan de Singel tussen de Sint Jorisweg en de Vrieseweg schitterende villa’s gebouwd waarvan er de nodige zijn verdwenen, zoals Villa Parkzicht.
 
Lezers enquête
We hebben u gevraagd om mee te werken aan een enquête. Daar hebben we veel reacties op gehad die we graag met u delen!
 
Schelden en met stenen gooien
De column van Harry Aardoom over strafzaken in de late middeleeuwen.
 
De laatste reis van Tomas Klaases Veldman
Tomas Klaases Veldman kwam als stuurman in dienst van Dordtse reders, die graag werkten met Friese zeelieden. Een boeiend verslag van zijn laatste reis in 1859.
 
Een strategisch knooppunt omtrent de Vest en Vriesepoort
U kent vast het markante pand van Vijfvinkel Trossél Makelaardij op de hoek van de Vest en de Vriesestraat. In dit artikel de geschiedenis van het pand en haar omgeving.
 
Wat gebeurt er in het Augustijnenhof?
Documentatie- en Kenniscentrum het Augustijnenhof is nu een half jaar open en bruist van de activiteiten. Lees wat we doen en nog gaan doen....
 
De legende van Sint-Machutus
Volgens een legende zou het beeld van Sint-Machutus uit Dordrecht afkomstig zijn en tijdens de Beeldenstorm in de rivier de Merwede gegooid om uiteindelijk bij Elten uit het water te worden gehaald.
 
Gebr. Bischoff kledingmagazijnen N.V.
Een historisch onderzoek van Loet Megens naar de panden van Gebr. Bischoff op de Voorstraat.
 
Een corrupte pastoor
We schrijven het jaar 1465. Dit verhaal toont aan dat Hollanders al in die tijd behoorlijk assertief waren...
 
Hofperikelen: de ijssalon
Kunt u het zich voorstellen; een ijssalon in het Hof? Ruim 85 jaar geleden werd daar eerste klas ijs verkocht. Met slagroom!
 
Scheepslading kanonnen...
Het is 1882 als de gemeenteraad bijeenkomt en raadslid de Jonckheere de aandacht vestigt op een partij kanonnen, die al maandenlang op de Merwekade liggen.
 
Kledingmagazijnen H. Breemer & zn.
In 1935 werd het nieuwe winkelpand van de familie Breemer feestelijk geopend. Acht jaar later werd de Joodse familie in Sobibor vermoord. Nu is Zeeman in het pand gevestigd.
 
Villa Rozenburg
Villa Rozenburg staat op de Burgemeester de Raadtsingel. Het is nu het kantoor van Barendse Haase Notarissen. We doken in de geschiedenis van deze nog steeds imposante villa.
 
Prostituee mishandeld
Een prostituee mishandelen in 1467? Dat kostte de dader een rij stenen voor de bouw van de stadsmuur.
 
Bomen rooien op de Wolwevershaven... een ontsierde haven
Het rooien van de bomen op de Wolwevershaven. Een fenomeen, dat ook door de eeuwen heen herhaaldelijk voorkwam.
 
Een arbeidsconflict in de gouden eeuw
Een opmerkelijk arbeidsconflict uit 1688 bij een zoutkeet van Adriaen Op de Camp, keetbaas van enkele zoutketen aan de Oosthaven in Hendrik Ido Ambacht (nu Zwijndrecht).
 
De bewoningsgeschiedenis van villa Singelborgh (deel 2)
 
De Visbrug: een 1 april grap?
Wethouder Piet Sleeking is enthousiast om in het wegdek van de Visbrug een gat te laten maken dat toegang moet verlenen tot rondvaartboten in de Voorstraathaven. Een gat in een Rijksmonument? Het wordt nu al gekscherend ‘het gat van Piet’ genoemd...
 
Een tweede leven voor monumentale onderdelen
Bent u eigenaar van een monument in de gemeente Dordrecht? En in uw pand ontbreekt een historisch onderdeel, zoals bijvoorbeeld een schouw, vloertegels of een paneeldeur? Wellicht vindt u een passend onderdeel in het bouwhistorisch depot van Dordrecht.
 
We luiden de noodklok!
U moet heel goed zoeken om de klok in het torentje van de Waalse kerk te kunnen zien. Onze fotograaf zag hem ook, maar dan met een enorme telelens. Na de foto te hebben bestudeerd luiden wij de noodklok...
 
De Crimpert Salm is niet het Gildehuis van de Viskopers!
Tot nu toe werd aangenomen dat De Crimpert Salm in de Visstraat het gildehuis van de Viskopers was. Dat blijkt niet het geval te zijn aldus onze lezer André den Haan.
 
De zeilschepen op het schilderij van François Carlebur
Op de tentoonstelling over de bouw van de Kayio Maru in Het Hof van Nederland hing een schilderij van François Carlebur, met daarop twee zeilschepen. Wie helpt onze lezer Ton den Boon met de identificatie van deze schepen?
 
Lofrede op Dordrecht door Samuel Steffens
We kwamen op het spoor van een tot nu toe onbekend Lofdicht op Dordrecht uit de eerste helft van de 18e-eeuw. Dankzij de medewerking van Otto Gradstein en Siward Tacoma (docenten Stedelijk Gymnasium Leiden) kunnen we u deze, voor Dordrecht unieke, lofrede presenteren.
 
De kerkklokken van de verdronken dorpen
Harry Aardoom vond een opmerkelijke verordening uit 1439. Alle nog in bezit van burgers zijnde klokken uit de kerken van verdronken dorpen uit de Grote Waard moesten worden ingeleverd. Het is dan 18 jaar nadat de Sint Elisabethsvloed heeft plaatsgevonden.
 
Onze sponsoren
Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 6 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: april 2016

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!