Dordrecht Monumenteel nr 63

In dit nummer ...

Damiate in Dordrecht. Een vernoeming verhelderd.
Damiate is de oude Nederlandse naam voor de Egyptische stad Dumyāt of Damietta, gelegen aan de Nijl. Heeft deze stad iets te maken met ons Damiatebolwerk aan de kop van de Wolwevershaven? Een interessante bijdrage van Jaap van Moolenbroek.

Café-restaurant Oranjehof voorheen café Toulon
Veel van onze lezers zullen mooie herinneringen hebben aan het Oranjehof, later ‘le Mouton, een welbekende horecagelegenheid van Carel Jooren en André Magermans aan de Toulonselaan. Hoe is het eigenlijk nu met dat destijds befaamd restaurant?

Recht op een uitkering
Recht of onrecht, Harry Aardoom weet feilloos bijzondere rechtszaken uit lang vervlogen tijden onder onze aandacht te brengen. We gaan dit keer naar 1805, de tijd van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Maar gold dat ook voor het arme 13-jarige weeskind Pleuntje Schorteldonk?

Schenking tekeningen Regionaal Archief
Dankzij een gift van Nico Blom heeft het Regionaal Archief Dordrecht een aantal schitterende Dordtse tekeningen aan haar collectie toe kunnen voegen.

Dordrecht en de gewetensvrijheid (deel 2)
Historicus Henk ’t Jong verdiepte zich in de bronnen en omstandigheden van de Eerste Vrije Statenvergadering. Deel 2 van zijn helder, maar ook best wel confronterend artikel.

Nieuwe website Dordrecht Monumenteel

Het heerenhuis van ouds genaamd Bever Schaep (deel 3)
Laatste deel van de bewoningsgeschiedenis van het patriciërshuis Bever Schaep, één van de meest imposante Dordtse woonhuizen uit de 17e-eeuw.

Bewijs het maar
In 1659 verkocht kunstschilder Aelbert Cuyp het huis van zijn overleden vader Jacob Cuyp. De kopers leenden geld binnen de familie, maar lieten dat niet bij de notaris vastleggen. Het is een verhaal dat ook tegenwoordig tot veel gedoe in een familie kan leiden…

Het Nieuwe Werck anno 1585 versus Stadswerven anno 2017
Woont u als ‘pionier’ op de Stadswerven? Of wilt u daar gaan wonen? Dan is dit artikel verplichte kost!

Het brugwachtershuisje aan de Leuvebrug
U kent dit karakteristieke huisje beslist. Een brugwachtershuisje dat gebouwd werd bij een brug die nooit meer open zou kunnen gaan... Waarom staat het er dan?

480 jaar oude ‘ketterse’ bijbel teruggevonden
Het Augustijnenhof beschouwt dit als haar meest spectaculaire vondst. De in 1535 gedrukte bijbel van de eerste gereformeerde burgemeester van Dordrecht, die voor 1572 in zijn schoorsteen moest worden verstopt. De medewerkers van het Augustijnenhof vonden niet alleen de bijbel bij nakomelingen van deze burgemeester, maar óók het huis van de burgemeester en zelfs de schoorsteen die hij als verstopplaats heeft gebruikt…

“Vuijlgotier”
Een open goot met jouw afwaswater door de eetkamer van je benedenbuurman? Ja, zeker, dat kon 300 jaar geleden. Niet dat die benedenbuurman dat ‘leuk’ vond…

In het Zeepaard voorheen ‘de Korenbeurs’
1945. De Duitsers staken het huis van de familie Dicke uit wraak in brand, omdat het verzet hun koerierster Lenie Dicke met een geslaagde overval op het Dordtse huis van bewaring wist te bevrijden. Naast een familiehuis ging een 17e-eeuws pand met een boeiende geschiedenis verloren.

Logement ‘Belle Vue’ (deel 3)
Het laatste deel van de geschiedenis van een eeuwenoud logement, waar uiteindelijk Hotel Bellevue uit voort is gekomen.

De Muntsersschildering in de Grote Kerk
In de Grote Kerk bevindt zich een muurschildering die daar in 1579 is aangebracht. Herman van Duinen beschrijft de achtergrond van deze gerestaureerde Muntsersschildering.

Historisch Huizenonderzoek
De ervaringen van Eva Osinga-Dubbelboer, bouwhistoricus en architect, die op het Augustijnenhof de cursus Historisch Huizenonderzoek heeft gevolgd.

De Monumentenlijst
In deze aflevering van ‘De Monumentenlijst’ aandacht voor het huis Grotekerksbuurt 70.

Heruitgave register op geslachtsnamen Mathijs Balen (1677)

Wie helpt het Augustijnenhof met workshops?
Hebt u affiniteit en ervaring met genealogisch onderzoek of met oud-schrift? Met digitaal zoeken? Beschikt u over de educatieve vaardigheden die nodig zijn om de stof goed over te brengen op onze cursisten? Wilt u dit als vrijwilliger van het Augustijnenhof doen?

Martinot ... in parapluies
Eind 2009 kreeg Jannie Zondervan van de conservator van Museum Huis van Gijn toestemming om het archief van de Eerste Hollandsche Parapluiefabriek Martinot te bestuderen. Haar verslag van dit onderzoek..

Villa Jorissen
Villa Jorissen is in 1893-1894 gebouwd in opdracht van de rentmeester en kunstverzamelaar P.C. Jorissen. De geschiedenis van deze prachtige villa is onderzocht en in een boek beschreven.

Lezers vragen…

Een nieuw stukje Dordrechts maritiem verleden

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 14 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: april 2017

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!