Dordrecht Monumenteel nr 68
In dit nummer ...
Dordtse Hofjes: Het Arend Maartenshof
Het Arend Maartenshof is ongetwijfeld één van de mooiste en oudste hofjes die Dordrecht kent.
Een inspectietocht in de 11de eeuw of landjepik in de 12de eeuw?
Een vervalste oorkonde uit 1064 bevat een stuk tekst die de eerste gedetailleerde beschrijving van het Maas-Merwedegebied bevat. Een boeiend artikel van Henne van Heeren over de inhoud van deze oorkonde.
Als 't schip zinkt dan zinkt ook de lading… toch?
Bij Kenn Reefs, een onderwater gelegen koraaleiland op ruim 500 kilometer ten oosten van het Australische vasteland, is onlangs het wrak van de in 1854 vergane Dordtse driemaster Delta onderzocht. Wat was de oorzaak van deze schipbreuk en wat hebben de onderzoekers aangetroffen?
De smederij aan de Smitshoek
Dit keer onderzocht Angenetha Balm een pand dat ver buiten de Dordtse stadsmuren stond: een smederij bij de Smitsweg, tussen de Zuidendijk en de Kilweg.
Burgeroorlog
Als u dacht dat het turfschip van Breda een nieuwe vondst was om een stad met aan boord verstopte soldaten te veroveren, dan heeft u het mis. Al ruim 100 jaar eerder, in 1484, probeerde een groep huurlingen dit ook in Dordrecht. Maar de Dordtenaren waren slimmer en dat hebben die huurlingen geweten…
Wandelend Kruisbaken
Landmeter Leen Rietveld onderzocht het werk van zijn vroege voorgangers. Wat ging er goed en wat ging er fout bij hun speurtocht naar de in 1421 verdronken Grote Waard?
De Zwijger als beeld in Dordt!
Het lijkt geen vraag meer te zijn of er een standbeeld van Willem van Oranje komt, eerder hoe het moet gaan uitzien. Dordtenaren mogen stemmen welk beeld ze het mooist vinden. Dat is heel democratisch. Maar… “de stem van het publiek telt mee als één jurystem”. Dat win je dus nooit, aldus Henk ’t Jong.
Over oude mannen en nieuwe standbeelden
Ook Saskia Lensink klom in de pen over de komst van een beeld van Willem van Oranje. Zij is van mening dat Dordrecht uit eigen gelederen genoeg andere kandidaten voor zo’n monument kan leveren en denkt daarbij aan een vrouw.
Standbeelden
Als Willem en zijn hondje dan toch per se naar Dordrecht moeten komen, stelt Jan Willem Boezeman voor om hen een plekje in de museumtuin te geven en hen te laten vergezellen door Graaf Dirk IV, die al jaren uitlaatgassen op de Grote Markt staat in te ademen.
Veerdienst III voor Dordrecht gered
Het was een dubbeltje op zijn kant, maar het is gelukt. De 120 jaar oude Veerdienst III is voor de stad gered en als u wilt, kunt u het schip weer voor een zacht prijsje huren om varend een familie- of personeelsfeestje te houden!
Kinderen op de Dordtse koorbanken
Een nazaat van de Dordtse firma Van Well schonk het Augustijnenhof twee gipsafgietsels van paneeltjes van de koorbanken in de Grote Kerk. De afgietsels zijn waarschijnlijk gegoten tijdens de restauratie van de koorbanken in 1924. Herman van Duinen beschrijft alle afbeeldingen van kinderen op deze tussen 1538 en 1542 vervaardigde koorbanken.
Een zilvervondst…
Je zult als kind maar gaan zwemmen in de Vest (dat kon in 1760 nog!) en een zilvervondst doen. Wat doe je dan, houden of melden?
Het kleinste huisje van Dordrecht
Aan de Lenghenstraat staat een onopvallend gebouwtje, waar je makkelijk aan voorbijloopt, maar waarvan iedereen zich ook weleens heeft afgevraagd wat het eigenlijk is. Is het een woonhuis (geweest), een schuurtje of misschien een werkplaats? Hoort het bij het hoekhuis aan het Bagijnhof? Hoe oud zou het zijn? En wie woonde hier?
Familie Breemer op 9 juli 1943 bijna geheel uitgemoord in Sobibor
Het is volgende week 75 jaar geleden dat 28 Dordtenaren, waaronder bijna alle leden van de familie Breemer, in Sobibor werden vermoord. Historicus Kees Weltevrede beschrijft de geschiedenis van de familie, hun sociaal leven, de bedrijfsactiviteiten. In het eerste deel van dit artikel maken we kennis met de Dordtse familie en de rol van Hein Breemer in de Nederlands Israëlitische Gemeente.
Toet-toet, bij deze slager zit u goed!
Deze reclameslogan is net zo origineel als ‘Retteketet, naar Beter Bed’, wat we tot vervelens toe op radio en tv moesten aanhoren. Maar het blijft wel hangen. Wedden dat menig Dordtenaar nog heel goed weet bij welke toeterende slager men ‘goed’ zat?
Lezers vragen…
En als we dan toch bezig zijn met slagers, één van onze lezers heeft schedels van stieren gevonden, waar hij meer over wil weten. Helpt u hem met uw kennis?
Crowdfundactie geslaagd, gevelstenen Gillis Huppe gered!
Het is gelukt! Dankzij de gulle giften van onze lezers zijn we in staat geweest om de gevelstenen, die beeldhouwer Gillis Huppe in 1618 voor een huis op de Riedijk heeft gemaakt, voor Dordrecht te behouden. Hartelijk dank beste lezers!
Wat gebeurt er op het Augustijnenhof?
Weet u het nog? Voordat museum Hof van Nederland in het Hof werd gevestigd, heeft de gemeente geprobeerd om daar een dependance van de Erasmus universiteit te krijgen. We wilden graag studenten in Dordrecht. Dat is niet gelukt. Gewoon klein beginnen, dát werkt wel!
Augustijnenhof opent Dordts Centrum voor Familiegeschiedenis
Vanaf volgende week heeft Dordrecht een centrum voor familiegeschiedenis. Wilt u graag beginnen met onderzoek naar uw voorouders, maar weet u niet hoe dit moet worden aangepakt? Bent u vastgelopen met uw onderzoek? Dan bent u van harte welkom.
Vrijwilligers gezocht
Omdat we verwachten dat genealogen het Augustijnenhof gaan overspoelen met vragen, zoeken we twee vrijwilligers die ons enthousiaste team komen versterken. Iets voor u?
Cursusaanbod Augustijnenhof najaar 2018
In september starten we met een nieuw cursusprogramma. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt tot het aantal stoelen in onze Hofkamer.
Nieuwe boeken van het Augustijnenhof
Wie schrijft die blijft, en dat geldt zeker voor de vrijwilligers van het Augustijnenhof. Een overzicht van de in het afgelopen kwartaal uitgekomen boeken laat zien dat iedereen mag blijven.
Onze sponsoren
Categorie: | Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden) |
Bestandsgrootte: | 4 Byte |
Bestandstype: | application/pdf |
Publicatiedatum: | juli 2018 |