Dordrecht Monumenteel nr 69
In dit nummer ...
Wijzigingen tijdschriften Dordts Geboren en Dordrecht Monumenteel
Uit een onder onze lezers gehouden enquête blijkt dat de hoeveelheid historische informatie die wij u met onze tijdschriften sturen erg veel is. Zeker voor degenen die hiernaast ook de tijdschriften van Vereniging Oud-Dordrecht ontvangen. Hier gaan we wat aan doen.
Digitaal onderzoek in het kadaster nu mogelijk in het Augustijnenhof
Tot voor kort was historisch (huizen-)onderzoek in het kadaster niet in onze directe omgeving mogelijk. Nu kan dat ook in het Augustijnenhof!
Onderwijsperikelen in de Vergulde Os
We kennen ‘de Vergulde Os’ als de bibliotheek. Wist u dat er ooit een particuliere kostschool voor leerlingen uit gegoede kringen in gevestigd is geweest?
Het Augustijnenhof zoekt een vrijwilliger
Wilt u een mooie tijdbesteding en een gezellige werkomgeving in een innovatieve organisatie met leuke collega’s? Dan is een vrijwilligersbaan bij het Augustijnenhof iets voor u! We zoeken nog iemand die ons team op de dinsdag wil versterken.
Familie Breemer op 9 juli 1943 bijna helemaal uitgemoord in Sobibor (deel 2)
Tweede deel van het artikel over de Joodse familie Breemer door historicus Kees Weltevrede.
Dordtse Hofjes: De Wilhelminastichting
In de reeks Dordtse Hofjes laten we u dit keer kennis maken met De Wilhelminastichting aan het Kasperspad.
De Delta revisited
Bij Kenn Reefs, ruim 500 kilometer ten oosten van het Australische vasteland, werd onlangs het wrak van de in 1854 vergane Dordtse driemaster Delta onderzocht. Rosa Paasse schreef hierover in ons julinummer. Jean van Wageningen geeft hier een interessante aanvulling op.
Vraag het de gids…
De gidsen van het Gilde weten veel. Héél veel. Maar soms stelt een 13-jarige een vraag waar geen ander antwoord op kan worden gegeven als: “een interessante vraag!” Maar daar laat de gids het natuurlijk niet bij. De vraag? Die ging over de wijzerplaat van een klok.
Moeilijke tijden voor een beeldbepalend pand…
We mogen blij zijn dat het schitterende rijksmonument Voorstraat 125 in de staat verkeert zoals we het onlangs op de Open Monumentendag hebben kunnen zien. Dat dit niet vanzelfsprekend is, blijkt uit dit artikel.
Augustijnenhof opent Dordts Centrum voor Familiegeschiedenis
Het Augustijnenhof heeft iedere donderdag een ‘inloopdag’ voor genealogen. Bent u pas gestart met uw onderzoek en ziet u door de (stam)bomen het bos niet meer? Wilt u met iemand sparren, die dezelfde weg heeft bewandeld? Loop dan eens binnen!
Geschiedenis van de ‘Predickstoelen’ uit de Grote Kerk
Een kerk zonder ‘Predickstoel’ is geen kerk. Een artikel van Herman A. van Duinen over de geschiedenis van de preekstoelen van de Grote Kerk.
IkWillemWel of IkWillemniet?
Deze discussie is nu zelfs al landelijk nieuws. Het is goed dat de gemeenteraad zich eind deze maand uitspreekt of er nu wel of niet een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht moet komen. IkWillemWel, IkWillemniet of IkFrikanWel?
Waar is Aelbert Cuyp geboren?
In het huis Nieuwe Haven 25 roepen de Dordtologen in koor. En dat laten we ook de argeloze toeristen al jarenlang geloven. Maar geloof niet altijd wat er op een ANWB bordje staat…
“MeToo” in vroeger tijd
In 2006 introduceerde mensenrechtenactiviste Tarana Burke deze term met het doel begrip te kweken voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Hoe was dat vroeger? Toonden onze voorouders bij seksueel geweld ook collectieve verontwaardiging en mededogen? Hoe werd er destijds door een rechtbank met seksueel geweld omgegaan? Harry Aardoom verzamelde er voorbeelden van uit de Rechterlijke archieven.
Het Stadskantoor aan de Nieuwe Haven
Er zijn plannen om het Stadskantoor te verhuizen naar het kantoorgebouw aan de Spuiboulevard, waarin de Belastingdienst gevestigd is geweest. Dat is een minder ingrijpende keuze dan de plannen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, waarbij men bijna een gedeelte van de bebouwing in het historisch havengebied had gesloopt!
De plek van Kruisbaken 11
Een artikel van landmeter Leen Rietveld, die het werk van zijn voorgangers uit de 16e en 17e eeuw analyseert. Hij komt tot verrassende conclusies.
Het Gilde en het Augustijnenhof organiseren Synodewandelingen
Onder leiding van ervaren gidsen van het Gilde Dordrecht kunnen er boeiende stadswandelingen worden gemaakt. Net als het Augustijnenhof heeft het Gilde geen winstdoelstelling en werken haar vrijwilligers belangeloos en vol passie. Het is dus niet zo vreemd dat deze twee organisaties elkaar hebben gevonden en samenwerken door onder meer themawandelingen te organiseren over de Dordtse Synode.
Historische luchtfoto’s vrijgegeven
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft bijna tweeduizend historische luchtfoto's van Nederland uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw vrijgegeven, waaronder boeiende foto’s van Dordrecht.
Nieuwe boeken
Lezers schrijven
Workshops Waar woonden mijn voorouders?
Vooral genealogen zullen zich regelmatig afvragen waar precies in Dordrecht hun voorouders hebben gewoond. Hadden deze mensen een eigen huis? Of huurden ze dat? Hoe vertaal je dat oude adres naar de huidige locatie? En staat het huis van mijn familie er misschien nog? Daar is onderzoek in secundaire archiefbronnen voor nodig. In deze workshops leert u die te vinden. Er zijn nog plaatsen voor de workshops die in november van start gaan.
Onze sponsoren
Categorie: | Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden) |
Bestandsgrootte: | 5 Byte |
Bestandstype: | application/pdf |
Publicatiedatum: | oktober 2018 |