Dordrecht Monumenteel nr 70

In dit nummer ...

Lustrumnummer!

Een boekje open over de oudste Dordtse bijbel
De ‘schoorsteenbijbel’ van de eerste gereformeerde burgemeester van Dordrecht, Cornelis van Beveren, is het oudste exemplaar dat op de tentoonstelling ‘Werk, bid en bewonder’ te zien is. Nou ja, te zien? We doen een boekje voor u open.

Cursusaanbod voorjaar 2019
Zijn uw goede voornemens voor 2019 wel compleet? Het Augustijnenhof heeft een interessant cursusaanbod voor aankomend voorjaar Vergeet niet om u aan te melden!

Lucia Hofman, weldoenster van de blinde heidenen
Het komt zelden voor dat Angenetha Balm bij haar talloze onderzoeken naar de bewoners van huizen geen bijzondere personen tegenkomt. Dit keer trof zij een weldoenster van ‘blinde heidenen’ aan in een huis aan de Groenmarkt. We schrijven de eerste helft van de 18e eeuw.

Milly Horowitz, de joodse vondeling in de Houttuinen
Voor de deur van het pand aan de Houttuinen waar nu notariaat Nonhebel gevestigd is, werd in januari 1943 een baby te vondeling gelegd. Het meisje werd door wanhopige Joodse ouders achtergelaten. Een bijzonder levensverhaal.

Hoe stom kan je zijn?
Het uit 1429 daterende Rondeel Engelenburg heeft het Maartensgat gegraven zien worden en onderging dat zonder één centje pijn. Totdat er anno 2018 een heibaas zo stom was om amper 10 meter van haar bijna 600 jaar oude gevel op een knopje te drukken. Hoe stom kan je zijn?

Incident met de veerpont
Soms vallen er wel eens mensen in het water als ze op een veerpont willen stappen. Dat overkwam een poosje geleden een viertal mensen bij de Waterbus. Het liep gelukkig goed af. Maar niet voor een paard, dat in 1908 probeerde de pont op te lopen.

De Kloveniersdoelen zijn weer terug!
Het zal u vast niet zijn ontgaan: Dordrecht staat een half jaar lang in het teken van 400 jaar Dordtse Synode, de kerkvergadering die in de Kloveniersdoelen heeft plaatsgevonden. Dankzij een burgerinitiatief kunt u zich weer letterlijk een beeld vormen van dit in 1858 afgebroken gebouw.

De Oude Biesbos
Nee, dit is geen schrijffout! Landmeter Leen Rietveld beschrijft in dit artikel hebben de Biesbosch, zoals die er in de 16e eeuw uitzag. Deze besloeg slechts een fractie van het tegenwoordige natuurgebied.

Maria Matena
Het had een scène uit een kasteelroman kunnen zijn: een knappe adellijke jongeman maakt een eenvoudige meisje het hof. Én maakt haar zwanger. Hij vertrekt met de noorderzon en dan… klopt het sprookje niet meer! Een speurtocht waar onderzoeker Harry Aardoom vragen over heeft.

Dordtse Hofjes: De Marcellus Schampershof
In de serie Dordtse Hofjes is dit keer het Marcellus Schampershof aan de beurt, een stadsuitbreiding in de 19e-eeuwse schil bij de Sint Jorisweg.

Photoshop avant la lettre in het begin van de 20e eeuw

Jaap van der Ende en de Dordtse beiaard
Op 13 september 2018 overleed de legendarische beiaardier Jaap van der Ende. Van 1966-1993 was Van der Ende beiaardier van Dordrecht en in die periode heeft hij de Dordtse beiaard internationale bekendheid gegeven. Een bijdrage van Herman van Duinen.

Verhalen van de gidsen van het Gilde Dordrecht
De gidsen van het Gilde Dordrecht laten jaarlijks tussen de 3.500 en 4.000 mensen de stad zien. U kunt zich voorstellen dat dit een rijke bron voor mooie verhalen is!

Krul’s Distilleerderij, Likeurstokerij en Wijnhandel N.V.
Op de plek waar vier eeuwen geleden de Synode plaatsvond, in de Kloveniersdoelen, stond nog niet zo lang geleden een distilleerderij. Een bijdrage van de werkgroep Bedrijfsgeschiedenis.

“MeToo” in vroeger tijd (deel 2) 
In 2006 introduceerde mensenrechtenactiviste Tarana Burke deze term met als doel begrip te kweken voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Hoe was dat vroeger? Toonden onze voorouders bij seksueel geweld ook collectieve verontwaardiging en mededogen? Hoe werd er destijds door een rechtbank met seksueel geweld omgegaan? 

Komt Hanneken van Dordt weer terug?
In de middeleeuwen stond op de stadsmuur bij het Bolwerk een reuzegroot beeld van Hanneken van Dordt. Wat beeldend kunstenaar Gerhard Lentink betreft komt dat beeld weer terug. En wel op de kop van de nieuwe wijk Stadswerven. Net als hij, denken wij dat dit een nieuw icoon voor de eeuwenoude stad zal zijn.

Boterbeurs – verleden, maar vooral toekomst
Met respect voor de monumentale status van het pand worden in de voormalige Boterbeurs appartementen gerealiseerd. We namen er een kijkje.

Synodewandelingen
Eén van de activiteiten tijdens de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode is een serie themawandelingen, die het Augustijnenhof samen met het Gilde Dordrecht organiseert.  

Project Synode 5D – een tijdreis naar 1618/1619
Dankzij het project Synode 5D kunt u een virtuele stadswandeling maken door het Dordrecht van 400 jaar geleden. Een impressie van een eigentijds project.

Gezocht: Tomado-behangselhaakje en datering tekening fabriek

Lezers vragen…

Sponsor in beeld: Van Reenen Onderzoeksbureau voor Bouwhistorie
Van Reenen Onderzoeksbureau voor Bouwhistorie is een jong bureau, waar u terecht kunt voor onafhankelijk bouwhistorisch onderzoek. Het bureau doet onderzoek naar alle soorten gebouwen en is gespecialiseerd in bouwhistorisch onderzoek van kerkgebouwen.

Onze sponsoren

Categorie: Archief: Dordrecht Monumenteel (2009-heden)
Bestandsgrootte: 7 Byte
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: januari 2019

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!