Achter de Blauwpoort nr. 17

Wat zat er in de kist van Jan Paradijs?
Op 22 maart 1706 verzamelden zich op de zolder van Nieuwehaven 7-8 een notaris, een smid en enige belanghebbenden rond een verzegelde en goed afgesloten kist. Kort daarvoor ontving de familie bericht dat Luitenant Jan Paradijs aan boord van zijn schip was gestorven. Wat zat er in de kist die hij op de Dordtse zolder had achtergelaten?

Het koopmanshuis Hoge Nieuwstraat 126 (deel 3)
Vervolg van de eigenarengeschiedenis van het pand Hoge Nieuwstraat 126.

Drinkende dochter
Een radeloze moeder vraagt het Gerecht om haar buitensporig drinkende dochter voor een periode van drie jaar in Utrecht op te mogen sluiten. We schrijven 1720.

30-kilometer zone
Ondanks het feit dat het een 30-kilometer zone is, blijft het levensgevaarlijk om met je fiets vanuit de Lange IJzerenbrugstraat de kade van de Nieuwe Haven op te rijden. Dat was zelfs al het geval in de tijd dat de auto niet veel meer dan een T-Ford was. Een slagersknecht verloor in 1912 zijn fiets maar bleef ongedeerd.

Hoge Nieuwstraat 83, Binnenwalevest 78 en Lange IJzerenbrugstraat 2-6 (deel 2)
Vervolg van de eigenarengeschiedenis van de huizen Hoge Nieuwstraat 83, Binnenwalevest 78 en Lange IJzerenbrugstraat 2-6.

Kind te vondeling gelegd bij de Roobrug
Bij een te vondeling gelegd kind denken we aan een baby. In 1792 werd bij de Roobrug een kind “ontrent 2 jaeren” achtergelaten. Dat is wel een héél grote baby. Degene die de herkomst van het kind kon vertellen werd een beloning in het vooruitzicht gesteld.

Verdronken na bezoek aan tapperijen
In een stad omgeven door rivieren verdrinken er helaas regelmatig mensen. Pontonnier Dijkstra overleefde zijn sanitaire stop bij de Voorstraathaven niet.

De salarissen in 1676
Wat was het jaarsalaris in 1676 van … de stadsdokter? De conciërge van het stadhuis? Een marktschipper? Een brugophaler? De koster van de kerk? Een bierdrager? De portier van de Groothooftspoort? We hebben het voor u nagezocht!

De Dordtse Boekenmarkt
Vraag en aanbod van Dordtse boeken voor en door particulieren.

Categorie: Archief: Achter de Blauwpoort (2004-2008)
Bestandsgrootte: 1.03 MB
Bestandstype: application/pdf
Publicatiedatum: maart 2007

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
11:00 - 16:00 uur

Eerste zaterdag v/d maand
11:00 - 16:00 uur

Elke donderdag
genealogische inloopdag

Bezoekadres

Historisch Informatie Punt &
Documentatie- en Kenniscentrum
Augustijnenhof

Hof 15
3311 XG Dordrecht


Google Maps

Contact

E-mail
info@augustijnenhof.nl

Telefoon
(078) 647 48 88

Of loop gewoon even binnen!